Bedrifter

Dette er en seksjonstekst
  • Asbjørnsen, A, Tobaksfabrik

    A. Asbjørnsens Tobaksfabrik AS var en produsent av tobakk i Kristiansand. Selskapet startet sin virksomhet i 1853 og la ned sin produksjon i Norge 1. mars 2005.
  • Bredalsholmen Dokk

    Dokken ble påbegynt i 1873 av Christiansand Dokcompagnie, og var da landets største private dokkanlegg. Tre år senere kunne det første skipet dokkes. I 1908 ble dokken overtatt av Kristiansands Mekaniske Verksted og var i bruk som reparasjonsdokk til KMV ble nedlagt i 1988.
  • Christianssands Møller

    Christianssands Møller ble grunnlagt i 1888 som hvete-, rug-, bygg og maismøller. I 2008 ble produksjonen stanset, maskinene ble demontert og overført til produksjonslokaler på Østlandet. I forbindelse med nedleggelsen ble det foretatt en dokumentasjon av produksjonslinja.
  • Falconbridge Nikkelverk

    Bedriften har gjennom tidene skiftet navn flere ganger. For mange er dette fremdeles Falconbridge,ti år etter at bedriften har skiftet navn to ganger; Glencore Nikkelverk AS er navnet i dag (2016), Extrata var navnet fra 2006-2014.
  • Fiskaa Verk

    Den første virksomhet som lå i dette området var Kristiansand Elektrokemiske A/S, som ble startet opp i 1907 og eid av det tyske selskapet Badische Anilin & Soda Fabrik. (BASF). De produserte kunstgjødsel (kvelstoffgjødsel), men selskapet drev dårlig, og i 1917 overtok Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri (Elkem).
  • Freyasdal Såpefabrikk A/L

    En av tilsammen fire såpefabrikker som lå i Kristiansand. Fabrikken flyttet fra sine lokaler til Fagerholt hvor fabrikken lå da den gikk konkurs i 2009. Etter konkursen startet den opp med nye eiere, men er nå kun en forhandler og ingen produsent. Fra 2018 er Freyasdal en del av selskapet Basol.
  • Høie Fabrikker

    Høie fabrikker var en av de tidlige norske tekstilbedriftene og bomullsspinneriene. Den startet opp i 1845, da i et annet område. Fem år sendere flyttet den til Høie nord for Kristiansand. Etter mange år med både oppgangs- og nedgangstid, ble produksjonen lagt ned i 2007. Men varemerket Høie eksisterer ennå, men nå er Høieprodukter produsert et annet sted enn på Mosby, nord for Kristiansand.
  • Kristiansand Mekaniske Verksted A.S

    Etablert ved utløpet til Otra i 1855 under navnet Oddernes Mekaniske Verksted. Flyttet til Vesterhavna i 1866. Første skip sjøsatt i 1867. Endret navn til Christianssands Mekaniske Versted i 1870.
  • Kristiansand Plisse- og Kunststopperi

    Bygningen hvor bedriften lå, er i dag borte. Den siste virksomheten som holdt til i Dronningensgate nr 13 før Kristiansand fikk et nytt kjøpesenter på tomta, var den legendariske puben Paddys. Før den tid var det byens første kinesiske restaurant som lå her. Lum Fong startet opp i 1973.
  • Norgesplaster

    I dag ligger Norgesplaster i Vennesla kommune. Men bedriften ble startet som en "avlegger" av Høie fabrikker, og var fram til 1970-åra lokalisert inne på samme område som tekstilfabrikken.
  • Norsk Surstof & Vandstoffabrik A/S

    Firmaet hadde fabrikker for produksjon av surstoff acetylengass i Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø. Dessuten produserte de vannstoff i Oslo og kvelstoff i Stavanger og Bergen. Firmaet hadde også verksted for produksjon av sveiseverktøy.
  • Otra husskofabrikk

    Tøffelfabrikk etablert av Torgils Hodne i 1936. Lå i et privathus på Lund. Produserte både skinn- og stofftøfler, i tillegg til sandaler.
  • Snøgg A/S

    Snøgg som produserer plaster ble etablert i 1945, og skal også være en av "avleggerne" til Høie fabrikker
  • Sørlandets Kemiske Fabrik A/S

    En av fire såpefabrikker som befant seg i Kristiansand i 1953. Mens de tre andre var lokalisert til Lund, lå denne nede i selve byen, i kvadraturen.
  • Sørlandets Plissefabrikk

    Bygningen som en gang huset Sørlandets plissefabrikk eksisterer ikke lenger. I dag er det en stor forretningsbygning som ligger der denne fabrikken en gang lå.
  • Walhalla Sepefabrik A/S

    Walhalla Sepefabrikk var lenge Norges eldste såpefabrikk. Den ble grunnlagt i 1859, og var ledd i Hans Nilsen Hauges arbeid med å bygge opp industri rundt om i landet 1). Grunnlegger var T.C. Tønnesen som hadde lært såpekoking i Tyskland.