Turbinen som kom inn fra kulden

En iskald januarnatt i 1979 fikk en beboer i Gamlebyen i Oslo sitt livs sjokk: En 95 tonns turbindel på vei fra Strømmen til Kværner Brug buldret inn i veggen i Schweigårdsgate. Til alt hell hadde kald trekk fra vinduet gjort at beboeren hadde flyttet senga til et annet rom! Men kulden var også sterkt medvirkende til uhellet: Stål liker ikke kulde!

Det var doningen som fraktet en del til spiraltrommen til 315 MW Francisturbin til Kvilldal kraftverk som havarerte i Schweigaards gate 5 jan 1979 - på vei til Kværner Brug. Strømmen Staal hadde en underleveranse til produksjonen av denne viktige delen til et av de største turbininstallasjonene Kværner leverte til.

Aftenposten brakte et stort bilde fra den dramatiske hendelsenFoto: Aftenposten, scannent klipp (priv.)<br>Foto: Aftenposten, scannent klipp (priv.)
Aftenposten brakte et stort bilde fra den dramatiske hendelsen
Stålet blir sprøere når temperaturen synker. Det var nok en av årsakene til uhellet. Nyttårsnatten ved dette årsskiftet var en av de kaldeste som er registrert på 1900 tallet. Det var styrestaget  mellom trekkvogna og den store hengeren som sviktet i svingen i Schweigaards gata slik at trommedoningen raste inn i blokkleiligheten. Mannen i leiligheten hadde nok blitt enda mer forskrekket hvis han ikke hadde flyttet senga fra vinduet mot gata og inn i naborommet pga av den sterke kulden.

Daværende transportsjef ved Kværner Brug, Richard Strand, kunne også fortelle at i tillegg til kulden var svikten i styrestaget  pga ufullstendig sveis. Leverandøren av doningen var syd-europeisk. Kværner Brug hadde forøvrig intet med transporten å gjøre da glødeleveransen fra Strømmen stål også inkluderte  transporten.

Den gigantiske turbinen var bygd for stort trykk, og tok naturligvis ikke skade av møtet med husveggen i Schweigårdsgate. Her er uhellsturbinen under montering i det Kvilldal kraftverk i 1980.Foto: Statkraft / Vasskrafta.no<br>Foto: Statkraft / Vasskrafta.no
Den gigantiske turbinen var bygd for stort trykk, og tok naturligvis ikke skade av møtet med husveggen i Schweigårdsgate. Her er uhellsturbinen under montering i det Kvilldal kraftverk i 1980.
Turbinavdelingen ved Kværner Brug fikk også anmodning fra kunden NVE/Statkraft om å besiktige spiraltrommen for å forsikre dem om at trommen ikke hadde fått noen bulk pga sammenstøtet med murveggen. Men det var naturligvis ingen bulk å se på trommeskallet som, for øvrig, i drift skulle motstå et vanntrykk på ca. 600 meter. Denne spiraltrommen, som var til den første av de 4 turbinene ved Kvilldal kraftverk, har vært i drift siden desember 1981.  Dette vannkraftverket i Ulla-Førre-vassdraget er Nord-Europas  største på 1240MW.

Arne Kristian Bjørnsgaard / Dag Andreassen (NTM) 2012