Fordums kraft - nytt liv. Industriminner i møte med vår tid

Ti av våre best bevarte industrielle kulturminner drives i dag som museer. De formidler alle ulike brikker i den store fortellingen om norsk industrihistorie. I Kulturminneåret 2009 ble ti kunstnere og en fotograf ut til anleggene for å fortelle sine historier fra stedene. Et av resultatene ble en fotoutstilling som etter vandring landet rundt nå har havnet på Norsk Teknisk Museum. På denne siden kan du se mange av bildene fra utstillingen, samt bli kjent med de øvrige kunstprosjektene.

Fordums Kraft - industrihistorie på utendørs fotoutstilling på Norsk Teknisk Museum

Utstillingen Fordums Kraft på Norsk Teknisk Museum

Foto: Bård Løken<br>Foto: Bård Løken
Bård Løken (født 1964) er en av Norges mest annerkjente fotografer. Han er primært naturfotograf, og står ba
k en rekke proflerte fotobøker, blant annet "Norske Omveier i blues og bilder", laget sammen med Lars Saabye Christensen i 2005. Hans opplevelse samt formidling av lyset, årstidene og landskapets særegenheter har skapt hans anerkjennelse også internasjonalt. 

Løken leverer fast bilder til Samfoto og har tatt oppdrag for kunder som f.eks Alta Igloo Hotell, Nasjonal Turistvegprosjektet til Statens Vegvesen og Destinasjon Tromsø. Han holder også kurs og redigerer flere fotomagasiner. Bildene fra Fordums kraft har også blitt publisert i bokform i boka "Industrispor. Fra Melbu til Lindesnes".

Utstillingen Fordums Kraft med fotografier av Bård Løken ble bygd i alnedning Kulturminneåret 2009, og vist på Rådhusplassen i Oslo, i Odda, Hamar og Kristiansand. Etter kulturminneåret ble utstillingen gitt til Norsk Teknisk Museum, hvor den står på museets uteområde vendt ut mot turområdet ved Akerselva. Foto: Dag Andreassen<br>Foto: Dag Andreassen
Utstillingen Fordums Kraft med fotografier av Bård Løken ble bygd i alnedning Kulturminneåret 2009, og vist på Rådhusplassen i Oslo, i Odda, Hamar og Kristiansand. Etter kulturminneåret ble utstillingen gitt til Norsk Teknisk Museum, hvor den står på museets uteområde vendt ut mot turområdet ved Akerselva.
Julia Yran
(født 1970) tok diplom ved AHO, Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo i 1997. De første årene var hun ansatt hos Knut Hjeltnes, professor ved AHO. Siden 2000 har hun hatt egen praksis hvor oppdragene stort sett har vært boligprosjekter med ulik størrelse og kompleksitet. Ved oppstart av et oppdrag er stedets karakter svært viktig. Sammenhengen, når det gjelder landskap, form og materialer, er utgangspunktet for hennes formgivning.

Siden 2004 har hun hatt flere utstillingsoppdrag, hovedsaklig for Bymuseet i Oslo. Som utstillingsarkitekt har hun kuratert, både i gjenstander og foto, strukturert det innholdsmessige og utformet det grafiske og selve den fysiske utstillingen som helhet.