Freia A/S

Freia Chocolade Fabrik ble etablert i 1880-årene og ble Norges største sjokoladefabrikk med kjente merkevarer som Freia Melkesjokolade, Kvikk Lunsj og en rekke andre. I 1993 ble fabrikken solgt av Throne-Holst- familien til amerikanske Kraft foods. Fabrikken på Rodeløkka ble siden gradvis lagt om og redusert, og store deler bygd om til boliger. Pr. 2012 var det imidlertid fortsatt produksjon i sjokoladefabrikken.

freia (Ingressbilde)

Freia sjokoladefabrikk i 1959, Foto: Oslo Byarkiv

Støpeformer for Freia Sjokolade, NTM 21078Støpeformer for Freia Sjokolade, NTM 21078

Freia var Norges største produsent av sjokolade, inntil selskapet ble kjøpt opp og innlemmet i Kraft Foods i 1993. Freia ble grunnlagt i 1889. Fabrikken ble i 1892 kjøpt av Johan Throne Holst, og utviklet etter hvert Freia til den dominerende sjokoladefabrikk i Norge. Freia engasjerte seg både i arbeidsmiljøtiltak og kultur med blant annet Freia-parken og Freia-salen.

Basert på suksessen i Norge, grunnla Throne-Holst-familien i 1916 sjokoladefabrikken Marabou i Upplands Väsby utenfor Stockholm. På grunn av et eksisterende svensk varemerke, måtte man velge et annet navn for den svenske fabrikken, og man valgte da å ta utgangspunkt i artsnavnet på fuglen i Freias logo, Maraboustorken.

I 1990 kjøpte Freia alle aksjene i Marabou. 12. oktober 1992 solget Norsk Hydro, Procordia og finske Paulig sine aksjer i Freia Marabou til Philip Morris-seskapet Kraft General Foods, til sammen 55 % av aksjene. Noen uker senere solgte Hershey Foods sine aksjer (18,6 %), noe som ga Philips Morris full kontroll i Freia. 22. april 1993 ga Næringsdepartementet Kraft General Foods Holding Norway Inc konsesjon til å overta samtlige aksjer i Freia Marabou AS.

Etter Krafts oppkjøp, drives fortsatt Freias fabrikker i Oslo, og navnet Freia lever videre som et varemerke på noen av Kraft Foods' produkter i Norge, som Freia Melkesjokolade og Freia bakepulver.

 

Grunnlagt: 1889

Adresse: Verksgt 28

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958