Elektrokjemisk A/S (ELKEM)

Elkem ble grunnlagt i 1904 som Det Norske Aktieselskab for Elektrokemisk Industri. Det endret navn til Elektrokemisk 1946 og til Elkem 1969 (1972-80 Elkem-Spigerverket). Elkem er en av verdens ledende produsenter av metaller og materialer med produksjon i Europa, Amerika og Asia. Hovedprodukter er aluminium, ferrosilisium, silisiummetall, karbon og mikrosilika.

elkem (Ingressbilde)

Elkem Bjølvefossen i 2007

Elkem ble grunnlagt på initiativ av Sam Eyde, særlig med tanke på produksjon av nitrogen etter Birkeland-Eydes metode. Selskapet deltok de første årene i etableringen av en rekke andre bedrifter. Etter den første verdenskrig videreutviklet Elkem söderbergelektroden, som har hatt stor betydning for den elektriske smelteindustri, og Elkem har deltatt i konstruksjon av elektroder og smelteovner over store deler av verden. 1972 fusjonerte Elkem med Christiania Spigerverk (grunnlagt 1853), som 1985 ble overtatt av Norsk Jernverk. Elkem overtok 1981-84 amerikanske Union Carbides ferrolegeringsvirksomhet med smelteverk i Norge (Sauda og Meråker), USA og Canada.

Elkem var hovedeier (45 %) i det privatiserte Norsk Jern Holding AS, som frem til 1996 eide halvparten av stålkonsernet Fundia. Elkem var tidligere også engasjert i produksjon av steinull og andre isolasjonsprodukter i Norge gjennom samarbeidsprosjektet Elkem-Rockwool. Denne virksomheten drives nå av danskeide Rockwool alene. Elkems manganvirksomhet, med produksjon bl.a. i Sauda og Porsgrunn, ble 1999 solgt til franske Eramet, og konsernet la 2002 ned sin ferrokromvirksomhet og solgte 2003 smelteverket i Mo i Rana til brasilianske Vale Do Rio Dolce.

Norske smelteverk ligger i Sørfold i Nordland (Salten Verk), i Meråker (Meraker Smelteverk), i Thamshavn i Orkdal, i Svelgen i Bremanger, i Kristiansand (Fiskaa Verk) og i Kvam i Hordaland (Bjølvefossen). Konsernet har egne kraftverk i USA, Canada og Norge, samt gruvedrift i bl.a. Tana (kvarts). Elkem eier dessuten over 70 % av svenske Sapa AB, en av verdens ledende produsenter av profiler og varmevekslerbånd i aluminium, samt halvparten av Elkem Aluminium (sm.m. amerikanske Alcoa) med smelteverk i Farsund og Mosjøen. Omsetning nesten 20 mrd. kr med rundt 11 000 ansatte (2003). Største enkelteier er Alcoa (ca. 47 % av aksjene), som 2001-02 gjorde et mislykket forsøk på å få aksjemajoriteten i konsernet; nest største eier er Orkla (nesten 40 %). Konsernsjef er Ole Enger.

Grunnlagt: 1904

Adresse: Rådhusgt. 23

Kilde: Illustrert norsk næringsleksikon bind 1, 1957/www.snl.no