Electrolux Industrier AS

Den svenske giganten Electrolux fikk sitt norske datterselskap i 1920. Det skulle bli en stor markedsaktør så vel som industriproduksjonsbedrift i Norge, med en av sine hovedfabrikker for komfyrer, på Eidsvoll, som den lengst levende Electrolux-fabrikken til den også ble nedlagt i 2002.

electrolux_industrier_hasle (Ingressbilde)

Hovedkontoret iOslo, Dag Hammarskiøldsvei 58 / Spireaveien 14

Støvsugere var det første store produtet som satte Electrolux på verdenskartet. Historien startet i 1901 med selskapet Lux og en parafinlampe med samme navn. fabrikken lå på Lille Esingen ved Stockholm fra 1908. Elektromekaniska ble etablert i 1910. 

I 1919 ble de to selskapene slått sammen under ledelse av Axel Wenner-Gren, som var en dyktig markedsfører og selger, og også bidrio til bedre design av husholdningsprodukter, både teknisk og estetisk, som gjorde dem lettere å selge. Elektrolux ble dermed en elektrogigant, særlig innen husholdningsprodukter som varmeovner, vaskemaskiner, støvsugere, komfyrer, kjøpeskap og etter hvert oppvaskmaskiner og mikrobølgeovner.

Støvsuger modell V ble lansert i 1921, regnes som det store gjennombruddet for brukbare støvsugere, med et grunndesign som stort sett er uendret frem til i dag på alle verdens støvsugere. Også innen kjøleskap ble Electrolux tidlig ledende etter oppkjøp av kjøpeskapprodusenten Arctic i 1923.

Electrolux ekspanderte i mellomkrigstiden til et verdensledende merke med fabrikker i Tyskland, England, USA og mange andre land. Norge fikk sin første Electrolux-fabrikk i 1951, med en liten støvsugerfabrikk i Oslo.

Norske Electrolux

Lager og serviceavceling Sinsenveien 4Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum<br>Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum
Lager og serviceavceling Sinsenveien 4
Electrolux globale aktiviteter bare økte, gjennom oppkjøp og etablering av utenlandske dattersekslaper. Det siste ble løsningen for Norges del. Etablering av norske datterselskaper var (og er) den vanlige måten for store utenlandske konserner å drive sin virksomhet i Norge. Det norske datterselskapet Elektrolux A/S ble etablert i 1920, først som salgsorganisasjon men etter hvert også med egen produksjon, først med støvsugerfabrikken i Oslo, trolig på Sinsen.

I 1960 ble Norsk ElektroHelios A/S etablert. Dette var en av Electrolux' konkurrenter, og i kjent Electrolux-stil ble det så kjøpt opp i 1962. EklektroHelios brakte i tillegg tilegg til en stor ny kjøleskapfabrikk også storkjøkkenmaskiner inn i Electrolux. Året etter fikk norske ElektroHelios Electrolux-produkter som kjøle-og fryseskap, den klassiske kjøkkenmaskinen Assistent og Volta-støvsugere å selge, i tillegg til ElektroHelios sine kjøleskap og frysere, bordkomfyrer, brødristere og strykejern, Bolinder-motorer og Helifrost fryseree. Det gamle Norsk Electrolux begrenset seg til dørsalg av støvsugere.

I 1967 ble Asea - Per Kure-selskapet Elektra overtatt, og året etter ble det hele til Electrolux Industrier A/S. Ekspansjonen i Norge fortsatte med overtakeløsen av Sarpsborg Elektriske Fabrikker, og med formell fusjon mellom Electrolux og datterselskapet Elektra blir Elekta-fabrikken på Eidsvoll en Electrolux-fabrikk også i navnet.  

Electrolux og Husquarna blir ett

I 1978 fusjonerte det svenske moderselskatet med en annen gigant: Husquarna. Med til dels overlappende produkter innen bl.a. husholdninngsapparater lå det an til omstrukturering i selskapet produksjonsanlegg, også i Norge.

For Electrolux Industrier betydde det overtakelse av den tidligere komfyrgiganten KPS i Sarpsborg, som Electrolux selv hadde utkonkurrert med sin fabrikk på Eidsvold. Eid av Husquarna hadde fabrikken generert store underskudd på produksjon av mange ulike apparater fra varmeovner til oppvaskmaskiner. Under Electrolux ble gamle KPS, som skiftet navn til Tunsborg, spesialisert inn mot bl.a. oppvaskmaskiner med Husquarna-merket.

Electrolux overtok også Norlett i Askim, som produserte hageredskaper som gressklippere. Deler av denne produksjonen ble flyttet til Sarpsborg. Husquarna og Electrolux skilte lag igjen i 2006.

Motorsager

Electrolux overtok også Drøbak-fabrikken Jobu, som var kjent for sine motorsager - en norsk skogbruksklassiker. Under eierskap av Elkem - Spigerverket hadde den internasjonale konkurransen hardnet adskillig til, og Husquarna var en hovedutfordrer. Da Electrolux-Husquarna kjøpte Jobu fra Elkem i 1979 fryktet mange at Jobus dager var talte.

Strenge konsesjonsvilkår ble lagt inn for å beskytte Drøbak-fabrikken, men gradvis måtte realitetene møtes: Mer effektiv produksjon og bedre serviceanlegg og tilgjengelighet var påkrevd. Sarpsborg-fabrikken fikk større oppgaver, mens Drøbak i første omgang ble redusert til å produsere enklere elektriske motorsager før den ble lagt ned og all produksjon konsentrert om Husquarnas merker og fabrikker i Sverige, og dels i Sarpsborg: Gamle KPS ble produksjonssted for sverdene til alle Husquarnas motorsager. Etter 2006 fortsatte produksjonen i Sarpsborg fortsatte under Husquarna-navnet.

Pr. 2018 er Electrolux Norge en salgsorganisasjon for det som fortsatt er et av verdens største varemerker på husholdselektro, og profesjonelt på storkjøkken og vaskerier.

Grunnlagt: 1920

Antall ansatte: 300

Adresse: Sinsenveien 4 / Drammensveien 154 (Norges Varemesse) / Lørenvangen 35 (skiftet navn til Spireaveien 14 i 1982)