Autogen, Sveise- og Mekanisk Verksted

I lokalene hvor Eureka startet opp i 1884 overtok et mindre mekanisk verksted med variert virksomhet som omfattet sveise-, plate- og mekanisk verksted i 1913. Verkstedet var fortsatt i full drift i 2007.

paskehelg 014.jpg

Bakgården til Autogen, ut mot Akerselva, april 2007

AUTOGENS HISTORIE, fortalt av 3 gerenasjons eier i 2003:

Brenneriveien 7, som vi holder til i, ble bygget av firmaet Eureka i 1884. På et tidspunkt ble bygget for lite for Eureka og de flyttet. Autogen ble startet i 1913 av to kompanjonger ved navn Olsen. Det er de to som står på hver sin side av arbeidsgjengen på bildet "anno 1920". Etter noen år hadde Autogen 35 ansatte og opererte på samme måte som i dag, sveise og mekanisk arbeid og endel monteringsarbeid ute.

I løpet av krigen (1940-45) hadde min farfar, John F. Eriksen, startet et lite verksted i garasjen hjemme. I begynnelsen av 50-årene hadde han ansatt 2 mann og hadde behov for større plass. Han kjøpte gården av Olsen brødrene, som nå hadde nådd pensjonsalder. John Eriksen var en "Petter Smart" som utviklet alt fra båndsager, automatisk appelsinskall kutter (til appelsinmarmelade) til pengemakuleringsmaskiner for Norges Bank.

John Eriksen gikk av med pensjon i 1977, da 2. generasjon Lars-Petter Eriksen overtok. Lars-Petter dro stor nytte av alt hans far John hadde utviklet i løpet av 30 år og dette gav ham en god start på "det nye Autogen".

Autogen spesialiserte seg etterhvert på rustfritt/syrefast stål og sjøvannsbestandig aluminium og i løpet av kort tid begynte Autogen å produsere komponenter for bruk I oljeindustrien/offshore. Fra midten av 1980 til midten av 90-årene var 80% av Autogens omsetning oljeletingsutstyr og ting til offshore- og oljebransjen.

Etterhvert ble det mindre "fres" I oljebransjen og Autogen måtte finne nye beitemarker. Vi hadde I løpet av årene fått mange kontakter innen arkitekt- og konsulentfirmaer og har nå spredd oss til mange bransjer, som du kan se av disse sidene.

I 2001 overtok 3. generasjon, Trygve Eriksen, Autogens ledelse. Vi er I dag 14 ansatte og trives I de gamle tradisjonsrike lokalene på "hippe" Grunerløkka, sentralt I Oslo og like I nærheten av våre gode og faste kunder.

Trygve Eriksen, januar 2003.

Grunnlagt: 1913

Antall ansatte: 12 (1938)

Adresse: Brenneriv. 3/7

Kilde: Oslo Adressebok 1955 / www.autogen.no