En bestilling på kanten

Kristiania Kunststøperi fikk en bestilling litt utenom det vanlige en dag under forbudstiden på 1920-tallet. Den kanskje naive verksmesteren Kristian Reistad fortalte om episoden:

Aluminiumsproduksjonen i Moss ca 1947

Fra maskinverkstedet, hvor verktøyet lages og repareres

På aluminiumsfabrikken i Holmestrand ble dette produsert av ansatte på fritiden. Kanskje det var tilsvarende hjemmebrent-apaprat aluminiumsfabrikken ved Akerselva fikk bestilling på?Foto: Holmestrand aluminium museum<br>Foto: Holmestrand aluminium museum
På aluminiumsfabrikken i Holmestrand ble dette produsert av ansatte på fritiden. Kanskje det var tilsvarende hjemmebrent-apaprat aluminiumsfabrikken ved Akerselva fikk bestilling på?
En dag kom en mann opp til fabrikken og ba om pris på femti apparater – maken til en prøve han hadde med. Jeg kalkulerte, og mannen bestilte apparatene. En tid senere kom kobberslageren bort til meg. ”Veit De at detta her er hjemmebrenner-apparater?” spurte han. Nei det visste jeg ikke. – ”Jo det er reinspikka sanning det!” sa han, og så forklarte han meg hvordan apparatene virket. Jeg ble helt forskrekket og meldte straks fra til Poleszynski hva  jeg hadde hørt. ”Jaså” sa sjefen, ”er det hjemmebrennerapparater? Da lager vi jammen 52, så får vi et hver også!”