Finn og Gro må gå - la Spigerverket bestå!

"Finn og Gro må gå - la Spigerverket bestå!" Dette var parolen rettet mot industriminister Finn Christensen og Statsminister Gro Harlem Brundtland da hundrevis av sinte og skuffede Spigerverksarbeidere samlet seg i "Spikersuppa" 23 mai 1989. Denne parken med fonteneanlegg mellom Stortinget og Nationathteateret har navn etter Christiania Spigerverk i 1953 hadde skjenket byen i stitt 100-årsjubileumsår. Nå skulle Stortingen beslutte en plan som innebar at Spigerverket i Oslo skulle legges ned.

Spigerverkssaken var en betent poitisk sak i Stortinget våren 1989. Det statseide Norsk Jernverk i Mo I Rana hadde overtatt Spigerverket noen år tidligere, og nå skulle arbeidsplasser i Mo sikres ved å legge ned ulønnsomme deler av Jernverket og erstatte dem med skrapstålsmelting, som skulel overføres fra Oslo. Dette betydde nedleggelse av Spigerverket og tap av arbeidsplasser i Oslo. Denne prioriteringen var det Arbeiderpartiets industriminister som sto ansvarlig for, og partiet støttet opp om planen. Oslos AP-folk fikk tåle hard kritikk for å ha sviktet "sine" velgere i Oslo.

I en reportasje fra NRK Her og Nå 23 mai 1989, kan vi høre bl.a. klubbformann ved Spigerverket, Reidar Lundemo, og Geir Solvang på Spigerverket. Begge syntes det var på sin plass å kreve både statsråd Finn Christensens og Statsministerens avgang, og viste liten forståelse for at deres gamle fagforeningskamerat Thorbjørn Berntsen, som skulle være med på markeringen, ikke kunne stå inne for dette kravet, og holdt seg inne på Stortinget. Berntsen var på det tidspunktet nestleder i Arbeiderpartiet.