Yara

Gjødselproduksjon var utgangspunktet for Hydros store virksomhet på Rjukan. Først i 2003 ble det besluttet at denne virksomheten skulle ut av produksjonen til Hydro til fordel for olje og gassvirksomhet. YARA ble det nye selskapet som ble skilt ut fra Hydro 25. mars 2004. Selskapet har både mineralgjødsel og gass og kjemikalier. I deler av Hydros gamle industrilokaler på Rjukan er det i dag gassvirksomhet.

Yaras gassfabrikk (Ingressbilde)

Yaras gassfabrikk, Nyanlegget

Gjødselproduksjon var utgangspunktet for Hydros store virksomhet på Rjukan FabrikkområdetFabrikkområdet. Først i 2003 ble det besluttet at denne virksomheten skulle ut av produksjonen til Hydro til fordel for olje og gassvirksomhet. YARA ble det nye selskapet som ble skilt ut fra Hydro 25. mars 2004. Selskapet har både mineralgjødsel og gass og kjemikalier. I deler av Hydros gamle industrilokaler på Rjukan er det i dag gassvirksomhet.

YARA produserer og markedsfører industrigasser, medisinske gasser og kundetilpassede spesialgasser som selges til store deler av norsk industri som næringsmiddel-, mekanisk-, prosess-, kjemisk- og farmasøytisk industriLG 90 cool boxLG 90 cool box

Selskapet har ca 205 ansatte i gassvirksomheten i Norge. Disse har tilhold i Oslo, Porsgrunn, Bergen, Stavanger, Trondheim og Rjukan. På Rjukan er det idag ca 45 ansatte. Disse jobber med produksjonen som består av:

*Luftgassfabrikken. Her produseres oksygen, nitrogen og argon. Disse er flytende gasser som transporteres ut til kunder i tankbiler av Øverland Transport. FabrikkenFabrikken

*Fyllestasjon for industrigasser. Her fylles rene gasser og enkle blandinger på flasker.

*Revisjonsverkstedet. Her revideres gassflasker. Dette innebærer trykktesting av flaskene, ventiler sjekkes og byttes. Eventuelt omlakkeres flaskene når det er behov for det.

*Fylling av spesialgasser/laboratorium. Her lages avanserte gassblandinger som er spesialtilpasset kunden.

Tidligere eksisterte det 5 fyllestasjoner for gassflasker. Idag er det 2 stykker hvorav 1 på Rjukan og 1 i Groruddalen i Oslo.

Grunnlagt: 2004

Antall ansatte: 45 (2006)

Adresse: Hydro området

Kilde: Kilder; - YARA, - Einar Lie; Oljerikdommer og internasjonal ekspansjon.Foto;-YARAs logo; Er en videreføring av Hydros gamle logo fra 1972 av designgruppen Anisdahl Christensen. YARAs logo ble redesignet i 2004 av GRID med enkelte endringer som større skjold, mørkere blåfarve og avrundede hjørner. Øvrige foto; av Svein Ericsson, YARA