Viking Elektriske Fabrikker A/S
Viking Elektriske Fabrikker startet på Bislet i 1935 med produksjon av elektrisk installasjonsutstyr. fabrikken flyttet til Ensjø, i Skotvedt-gården, og siden til Gladengveien. Produksjon ble gradvis erstattet av agentur ev elektro- og telemateriell, elektroniske lås- og sikkerhetssystemer og annet. I 2015 ble Viking Elektro kjøpt av selskapet Melbye.
Viking Elektriske Apparatfabrikk ble startet i 1935 med en aksjekapital på kr. 5000. I et fabrikklokale på Bislet ble det produsert valsebrytere, stjernetrekantvendere, motorbeskyttelsesbrytere, nullspenningsbrytere, inntaks- sikrings- og koplingsbokser, motorreguleringer osv., altså et spekter av ganske spesialiserte produkter til el-installasjoner. fabrikken var på ca. 200 kvm. og hadde 12 ansatte.
Disponent fra 1935 til 1939 var ing fra NTH Peder Sletner. Et eget salgsselskap, Viking Elektriske Salgskontor, var etablert i Prinsens Gate, ledet av en kjenning av Peder Sletners fra Aurskog, Godvald Hagen. De to brøt ut og startet et eget konkurrerende firma i 1939, EFA Elektro.
Carl Friedrich Seemann (født i Ålesund), også han ing fra NTH, kom inn som disponent fra 1944, og ble senere direktør for Viking. Under Seemanns ledelse flyttet fabrikken fra Bislet til Ensjø, i Oscar Skotvedts nye fabrikkbygg i Stålverksveien 2.
(Fra grunnboken kan det se ut til at det er Viking som først har skaffet tomten, men at den selges til Skotvedt, og at det er Skotvedt som står for byggingen, og Viking og flere andre blir leietakere. Viking får leiekontrakt i Skotvedt-gården i 12 år fra oktober 1951.
I 1964 var navnet Viking Elektro-Industri, og aksjekapitalen var økt til 100 000. Hovedeier var en Andresen i Kirkeveien. En del av virksomheten var da flyttet til Gladengveien, under navnet Gladengen Elektriske Fabrikker. Da leiekontrakten med Skotvedt løp ut ble all virksomheten samlet der.
Utover på 1970-tallet ble det fortsatt produsert ulikt utstyr, også emer tilfeldige ting som strykebrett. Under navnet Viking Elektro ble det skaffet flere importagenturer, blant annet ble elektroniske nøkkelsystemer, (amerikanske card Keys) og sikkerhetsporter en del av sortimentet. Dette gjorde Viking interessant for en ekspansiv Trio Ving i Moss, som kjøpte ut denne delen av Viking i 1987, og fikk et helt agentur- og installatørmiljø på kjøpet.
Viking Elektro Group, som inkuderte Viking Elektro-Telecom, fortsetter med bl.a. telecom-utstyr og installasjoner, før de på nytt blir kjøpt opp i 2015, denne gang av selskapet Melbye. Viking presenterer seg da slik:
Viking Elektro-Group er blant Norges ledende selskaper innenfor leveranse av elektromateriell og telekommunikasjonsutstyr og har siden 1935 levert produkter og løsninger som er tilpasset det nordiske markedet. De har et landsdekkende apparat og har produkter fra verdens ledende produsenter. Omsetningen er på ca 50 millioner og de har 12 ansatte
Grunnlagt: 1935
Avviklet: 2015
Antall ansatte: 50 (1955)
Adresse: Stålverksveien 2
Kilde: Illustrert norsk næringsleksikon bind 1, 1957