Bryn-Halden & Nittedals Tændstik-fabrikker A/S
De røde teglstensbygningene som i dag er Fyrstikktorget bærer minnet om fyrstikkarbeiderskene som sto bak den legendariske streiken i 1889, og ble bildet på underbetalte fabrikkarbeidersker som arbeidet under til dels livsfarlige arbeidskår. Fyrstikkproduksjonen opphørte i 1967. Hovedfabrikken ble på 1980-tallet omgjort til Fyrstikktorget senter, og i 2010 åpnet Oslos kommunes skolesatsing f21 i andre deler av. den gamle fabrikken.
Foto: Norsk Teknisk Museum
Nittedals anlegg p åHelsfyr. Foto: Norsk Teknisk MuseumNittedals røtter kan føres tibake til 1838 og F.H.Frølichs fyrtsikkproduksjon i Kirkegata 34, Nedre Vollgate 3 og siden Tjuvholmen. Etter at siste sted brant ned i 1861 ble maskineriet solgt til Laurits Sundt, som bygde en ny fabrikk på Markedud i Nittedal, med det nye navnet.
Foto: Oslo Byarkiv
Nittedals fyrstikkfabrikks to anlegg på Grønvold / Malerhaugen i 1939Nittedals flyttet etter hvert tilbake til Oslo, og bygde opp fabrikkanleggene på Grønvold gradvis fra 1875. Innen 1895 hadde all produksjonen blitt flyttet tilbake til Oslo fra fabrikken i Nittedal.
Foto: Wilse/Oslo Museum
Eskeproduksjon ved NittedalsBryn & Halden Tændstikfabrikk var en fusjon av en fyrstikkfabrikk i Enebakk og Haldens Tændstikkfabrikk. Bryn-navnet kom inn i 1882, da Enebakk-fabrikken kjøpte den nedbrente Bryn Tændstikfabrik fra 1872 og flyttet dit. Da fyrstikkfabrikken i Halden brant i 1922, ble all produksjon samlet i Fyrstikkbakken 7 på Bryn.
Fem år senere, i 1927, fusjonerte Bryn & Halden med Nittedals. Samtidig ble den fusjonerte bedriften et datterselskap under Svenska Tändsticks (Senere Swedish Match AB). Gradvis ble produksjonen av fyrstikker i Norge avviklet. Fyrstikkfabrikken på Bryn ble langt ned i 1932, og produksjon i Oslo samlet på Grønvold ved Helsfyr. Fabrikkbygningen på Bryn ble ombygd etter en ekspolosjon under okkupasjonen, og ble senere bl.a. produksjonslokaler og lager for kontormøbelprodusenten SAVO.
Foto: Wilse / Oslo Museum
Bygningen fra 1907 fotografert av Wilse. Helsfyr. Bygninger fra 1907 tilhørende Nittedals Tændstikfabrik. I 2010 bygges disse gamle bygningene inn i det nye skolekomplekset f21Fabrikkanleggene på Grønvold omfattet det som i dag er Fyrtikkalleen 13 og 21. I sistvente foregikk bl.a. eskeproduksjon. På 1930-tallet ble det bygd ut fabrikkbygninger mellom det to Nittedals-fabrikkene, dagens nr. 17 og 19. Her var det bl.a. en egen kartongproduksjon fra 1931 av firmaet Norsk Kraftpapp Emballagefabrikk (Var dette "outsourcet" Nittedals-produksjon i samme lokaler, altså nr. 21? Med nytt selskap og aministrasjon i detnye bygget i nr. 17?).
Sportsutstyrsprodusenten Bredesen & Jørgensen hadde bl.a. utstyrt mange polarekspedisjoner med ryggsekker og skistaver med merket "Polar", og hadde produksjonen sin i det som i dag er nr. 21.
I Nr. 19 var det en stor elektroteknisk fabrikk, Wessel & Co Elektrotekniske Fabrik, som lagde bl.a brytere for komfyrer og annet elektrisk utstyr.
Fyrstikkproduksjonen i fabrikken på Grønvold ble lagt ned i 1967, og anleggene ombygd til kontor- og handelslokaler. Den største delen av bygningsmassene gjenoppsto på 1980-tallet under navnet "Fyrstikktorget", tegnet av arkitektkontoret Telje-Torp-Aasen.
Foto: Oslo Kommune, utdanningsetaten
Arkitekttegning av det nye 8-13-skolebygget i FyrstikkalleenDen siste fyrstikkfabrikken i Norge på Agnes ved Stavern, som også var under Nittedals etter fusjon i 1887, ble lagt ned i 1984. Nittedals er forstatt det største varemerket for fyrstikker i Norge, produsert av Swedish Match.
Dag Andreassen / (C) Norsk Teknisk Museum 2007-10
Grunnlagt: 1878 / 1927
Avviklet: 1967
Antall ansatte: 700
Adresse: Fyrstikkalleen 13 / Fyrstikkalleen 21 / Fyrstikkbakken 7
Kilde: Oslo Byleksikon