Carl A. Høyers Stomatolfabrikk A/S

Firmaet produserte tannpleiemidler, barberkrem, blekk og diverse kosmetiske artikler. Firmaet var i tannpleiemidler en av de største i landet. Stomatol-preparatene fikk vitenskapelig anerkjennelse og oppnådde høyeste utmerkelse på en rekke hygieneutstillinger.

Carl A. Høyer (d.1932) fra Svelvik startet et firma som ble en storgrossist innen konfeksjon med kunder over hele landet og klesforretninger i Oslo. I tillegg startet han egen produksjon av kosmetikk og hygieneprodukter i en fabrikk midt Grensen i Oslo.

Foto: P. Lyng / Oslo byarkiv<br>Foto: P. Lyng / Oslo byarkiv
Stomatolfabrikken ble etablert som følge av at Høyer fikk agentur for dette svenske tannkremmerket, som var blant de første som brukte massiv reklame og merkevarebygging for å vokse i markedet. Stomatol ble også innarbeidet i Norge med store og langvarige reklamekampanjer bl.a. på trikker, utendørs reklameskilt, reklamefilmer på kino og i pressen.  

Stomatolfabrikken vokste kraftig, og flyttet fra sentrum til en nybygd fabrikk i Cecilie Thoresens vei 9 på Lambertseter i 1964.

Carl A. Høyers Stomatolfabrikk ble overtatt av konkurrenten Marwell Hauge i 1970. Produksjonen i Oslo ble lagt ned og samlet på Marwell Hauges anlegg på Eidsvold. I 1972 ble MH kjøpt opp av Collett, og Collett Marwell Hauge var en stor aktør på kosmetikk og farmasiområdet til 1994, da Marwell Hauge ble kjøpt ut av kosmetikkimportøren Engelschiøn, og Engelschiøn Marwell Hauge ble etablert. EMH var i 2012 fortsatt et av Norges ledende kosmetikkvaremerkehus, med forvaltning av over 50 store internasjonale merker på det norske markedet, og over 100 ansatte ved hovedkontoret på Lilleaker. Stomatol er ikke lenger et av merkene...

Collett ble under skiftende eiere og i ulike selskaper videreført med Nycomed Pharma som viderefører av produksjonsdelen, fortsatt med produksjon i Asker og Elverum. Merkevaredelen med bl.a. Collett kosttilskudd ble videreført som Collett av Ferd, solgt til Orkla i 2005 og fikk nytt navn Axellus i 2007. Axellus videreførte og både produserte og distribuerte en rekke kjente merker som Møllers Tran, Sana Sol, Nutrilett osv.    

Reklamefilm for Stomatol i Nasjonalbiblioteket:

Grunnlagt: 1896

Avviklet: 1970

Adresse: Grensen 16 / Cecilie Thoresens vei 9

Kilde: Illustrert norsk næringsleksikon bind 1, 1957 / Aftenposten arkiv