Per Kure Norsk Motor- og Dynamofabrik A/S

Per Kure slo seg opp på elektrifiseringen av Norge. Elektrionstallasjon og salg av varmeovner ble supplert med egenproduksjon av slikt utstyr, og etter første verdenskrig betydelig utvidet gjennom fusjon inn i det svenske ASEA-komplekset.

kure (Ingressbilde)

Fabrikken i 1952, Foto: Oslo Byarkiv

Per Kure-fabrikken på Hasle i 2006, som lokale for Økern BilauksjonFoto: Dag Andreassen, NTM 2006<br>Foto: Dag Andreassen, NTM 2006
Per Kure-fabrikken på Hasle i 2006, som lokale for Økern Bilauksjon
Elektroteknikeren Per Kure startet i 1897 sitt selskap som skulle drive elektroinstallasjon i hovedstaden i elektrifiseringens første fase. Per Kure ble blant annet den første forhandler av elektriske ovner i Norge.

I 1911 startet egen produksjon av ovner og elektrisk utstyr. Selskapet fusjonerte i 1916 med svenske ASEAs norske datterselskap Norske Motor- og Dynamofabrikk, og ble fra da av et betydelig industriselskap med forbindelser til et av de største svenske industriselskapene.

ASEA hadde tidligere hatt samarbeid med Frognerkilens Fabrikk, men denne gikk heller i allianse med sveitsiske Brown Boveri, som etter hvert også overtok ASEA. I dag er det ABB som viderefører virksomheten i både Per Kure, NEBB og Elektrisk Bureau.Fabrikken i 1952, Foto: Oslo ByarkivFabrikken i 1952, Foto: Oslo Byarkiv

Grunnlagt: 1897

Avviklet: 1987

Adresse: Frydenbergv 48 / Universitetsgt. 22/24 (hovedkontor)

Kilde: Illustrert norsk næringsleksikon bind 1, 1957