Bergene A/S (A. Bergene Chokoladefabrik)
Store lysbokstaver skriver BERGENE på toppen av et av de høyeste byggene på Rodeløkka. Skiltene er synlig i vid omkrets, men at Bergene var en av våre mest kjente merkevarer og største sjokoladefarbikker er ikke lenger så kjent.
Kolonialhandler Anders Bergene startet i 1906 en sjokoladefabrikk i de ledige lokalene etter den konkursrammede Olaf Larsens Chokoladefabrik (Asola) på Rodeløkka i Købengavngata 11.
Bergene ble et av de ledende varemerkene for sjokolade og sukkervarer i Norge, på linje med Freia og Nidar. På det meste bar over 500 ulike artikler Bergene-merket under slagordet "Alltid no' godt fra Bergene". Det var sjokolader som Talma, Bergene Melk, Bergene Nøtt og Edelweiss, kakaopulveret Leopard, suppeblokker og poser, gelepulver og andre desserter. Bergene ekspanderte i Sverige og het fra 1973 Bergene Dragé. Fabrikkanleggene på Rodeløkka rett ved konkurrenten Freia og Dælenenga Idrettsplass ble stadig utvidet.
IDelene av Bergene-fabrikken som vender mot Marstrandgata ble bygd om til teater for Black Box teater 1980 fusjonerte Bergene med Trondheims sjokoladestolthet Nidar til Nidar Bergene A/S. Frem mot 1990 ble all produksjon samlet i Trondheim. Bergene-navnet forsvant etter 1987 da Orkla-eide Nora kjøpte Nidar Bergene og satset på Nidar alene både som merkenavn og navn på datterselskapet. Navnet ble imidlertid stående på taket av fabrikkanleggene i Københavnergata, med høyblokka fra slutten av 1960-årene som landemerket, også da de ble ombygd til kontorer for bl.a. Patentstyret. Etter at Patentstyret frlyttet ut ble blokka gjort om til studentboliger. Bergene Melk og Bergene Nøtt ble re-lansert av Nidar i 2009, men det viste seg at nostalgien rundt disse Oslo-klassikerne av sjokolademerker ikke var nok til å holde salget oppe i konkurransen mot Freia - og Nidar selv. Bergene-sjokoladene forsvant derfor igjen i 2015.
Grunnlagt: 1906
Avviklet: 1980 / 1987 / 1990
Antall ansatte: 500 (1981)
Adresse: Københavnsgt 10 / 11 / Marstrandgt 8
Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958. Oslo Byleksikon, Store Norske Leksikon