Bergene A/S (A. Bergene Chokoladefabrik)

bergene.jpg

Bergene sjokoladefabrikk i Københavngt. Navnet på taket er alt som er igjen. Pr. 2006 var Patentstyret en av de største leietakerne i bygget.

Store lysbokstaver skriver BERGENE på toppen av et av de høyeste byggene på Rodeløkka. Skiltene er synlig i vid omkrets, men at Bergene var en av våre mest kjente merkevarer og største sjokoladefarbikker er ikke lenger så kjent.

Kolonialhandler Anders Bergene startet i 1906 en sjokoladefabrikk i de ledige lokalene etter den konkursrammede Olaf Larsens Chokoladefabrik (Asola) på Rodeløkka i Købengavngata 11.

Bergene ble et av de ledende varemerkene for sjokolade og sukkervarer i Norge, på linje med Freia og Nidar. På det meste bar over 500 ulike artikler Bergene-merket uner slagordet "Alltid no' godt fra Bergene". Det var sjokolader som Talma, Bergene Melk, Bergene Nøtt og Edelweiss, kakaopulveret Jaguar, suppeblokker og poser, gelepulver og andre desserter. Bergene ekspanderte i Sverige og het fra 1973 Bergene Dragé. Fabrikkanleggene på Rodeløkka rett ved konkurrenten Freia og Dælenga Idrettsplass ble stadig utvidet.

IDelene av Bergene-fabrikken som vender mot Marstrandgata ble bygd om til teater for Black Box teaterDelene av Bergene-fabrikken som vender mot Marstrandgata ble bygd om til teater for Black Box teater 1980 fusjonerte Bergene med Trondheims sjokoladestolthet Nidar til Nidar Bergene A/S. Frem mot 1990 ble all produksjon samlet i Trondheim. Bergene-navnet forsvant etter 1987 da Orkla-eide Nora kjøpte Nidar Bergene og satset på Nidar alene både som merkenavn og navn på datterselskapet. Navnet ble imidlertid stående på taket av fabrikkanleggene i Københavnergata, med høyblokka fra slutten av 1960-årene som landemerket, også da de ble ombygd til kontorer for bl.a. Patentstyret.

 

Grunnlagt: 1906

Avviklet: 1980 / 1987 / 1990

Antall ansatte: 500 (1981)

Adresse: Københavnsgt 10 / 11 / Marstrandgt 8

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958. Oslo Byleksikon, Store Norske Leksikon