Margarinfabrikken Norge, avd. Bergen

Skutevikstorget med den gamle fabrikkbygningenFoto: Atelier KK / UB Bergen<br>Foto: Atelier KK / UB Bergen
Skutevikstorget med den gamle fabrikkbygningen
Smørfarbikken Norge ble etablert som et privat aksjeselskap i Bergen i 1910. Fabrikken fikk plass på Skutevikstorget 1 / Skuteviksveien 50 i en fabrikkbygning som Smørfabrikken Fram hadde bygd seg i 1905. Morgenavisen besøkte den nye fabrikken:

Morgenavisen 28-1-1905: Smørfabrikken 'Fram' der nu er tilflyttet sin nye Bygning ved Skudevigstorvet, havde igaar indbudt Repræsentanter for Pressen og endel andre Intresserede til at bese Anlægget i Drift. Anlægget gav Indtryk af at være tidsmæssig i alle Henseender og bekræfter det Indtryk at Margarinfabrikationen ved de Bergenske Margarinfabriker holder sig paa Høide med Tiden. Fabrikbygningen er en fireetages Murbygning, opført af Bygmester Bøe, Kraftanlægget er udført af Hr. Ingeniør Huun. Dampmaskinen er leveret fra Laksevaags Værk og Kjedlen fra Bergenske mekaniske Værksted.

Dette ble nok et for stort løft for Fram - fabrikken gikk konkurs i 1909.

Da fabrikken startet opp igjen med nytt navn var det med tanke på den ferske konkursen ikke til så underlig at de gjerne bandt seg tett til kooperativet - NKL representerte det Fram hadde manglet: En stor og stødig kunde!

Arbeidere i produksjon i Norge ca. 1930Foto: K.Knutsen / UB Bergen<br>Foto: K.Knutsen / UB Bergen
Arbeidere i produksjon i Norge ca. 1930
Da NKL overtok i 1911 var begrepet "smørfarbikk" erstattet av det mer ærlige Margarinfabrikk. Dette var dels lovpålagt for å hindre at "kunstig smør" dvs. margarin, ble solgt som smør til forbrukerne. Av samme grunn ble det forbudt å farge margarin gult - det skulle være hvitt. Og margarinpakker skulle vær kubiske, og ikke formet som smørpakker.

Margarinfabrikken Norge i Skuteviken, Bergen, ca 1950Foto: Norvin Reklamefoto / UbBergen<br>Foto: Norvin Reklamefoto / UbBergen
Margarinfabrikken Norge i Skuteviken, Bergen, ca 1950
Den eldre farbikkbygningen ble modernisert etter at fabrikken i Oslo sto ferdig og kunne ta produksjonen i byggetiden. Bygget gjenoppsto som et kubisk funkisbygg midt i trehusklyngen.

Margarinfabrikken i Bergen ble lagtned i 1968. Fabrikken i Skuteviken ble tatt i bruk av en kjøttvarebedrift, Bergen Kjøtt. De siste årene har bygningen rommet ulike kulturaktører, bl.a. et av Bergens mest profilerte lydstudioer.