Høvik Stål - fra Høvik til Hønefoss
Christiania Glasmagasin var moderkonsernet for både Høvik Lys og Høvik Stål, og så mulighetene som lå i å selge den praktfulle eiendommen på Høvik og samtidig sikre fabrikken mer tidsriktige lokaler.
Foto: Frode Johansen, Ringerikes Blad
Glasmagasinet kjøpte en 150 mål stor tomt på Hensmoen ved Hønefoss, og bygde en stor fabrikk der som åpnet i 1974. Arkitektkontoret Lund & Slaatto bygde fabrikken også videre i flere omganger til den til sammen dekket over 20 000 kvadratmeter.
Foto: Frode Johansen, Ringerikes Blad
I de urolige årene etter 1987, og finansmannen Atle Brynestads hadde overtatt Christiania Glasmagasin i 1986, ble også Høvik Stål satt i spill. Det finske selskapet Kasta meldte sin interesse, og kjøpte fabrkken på Hønefoss i 1989. De kunne ved overtakelsen berolige alle med at de ikke hadde til hensikt å legge ned fabrikken og flytte produksjon til egne fabrikker i Finland, og dette løftet ble holdt. Økonomien bedret seg, og i 1994 kom nye eiere på banen som raidet store deler av norsk industri på denne tiden: RGI - populært kalt Røkke, Gjelsten og I, etter de to investorene fra Molde som sto bak.
Foto: Frode Johansen, Ringerikes Blad
I kjent stil gikk RGI offensivt til verks etter å ha kjøpt ut finnene, og kjøpte selveste hovedkonkurrenten: Den svenske Electrolux Constructor. Constructor Group forble deretter en del av Aker-konsernet, med utvidelse mot Storbritannia og Tyskland. Aker beholdt eierskapet til 2007, da Akers selskaper ble restrukturert. Det fondsbaserte investeringsselskapet Altor ble da nye eiere av Constructor.
Foto: Frode Johansen, Ringerikes Blad
Med det forsvant også den siste eier som hadde vist interesse for å skjerme arbeidsplasser og produksjon i Norge. Da den internasjonale finanskrisen rammet industrien i hele verden i 2007-2008, ble Constructors viktigste kunde rammet: Industri- og lagermarkedet. Selv om fabrikken på Hønefoss hadde vært lønnsom, sviktet salg.
Foto: Frode Johansen, Ringerikes Blad
Constructor varslet først permitteringer, og deretter full nedleggelse av fabrikken for å samle produksjonen i andre fabrikker i konsernet. De 110 siste ansatte på Hønefoss mistet jobben. Fabrikkbygningen ble solgt og tatt i bruk som lager for bl.a. hagemøbler.