Oppmasking av nylonstrømper?!?!
For oss i dag, i 2016, virker det svært fremmed å skulle sende raknede strømper av sted for å få dem fikset. Men for ikke mange tiår siden, var dette en virksomhet mange byer kunne vise til.
I dag er blank neglelakk som hjelp til en nødreparasjon det lengeste mange av oss kan gå for å redde et par nylonstrømper som har begynt å rakne før de havner havner i søpla. Men går vi tilbake i tid, var maskerske faktisk en yrkestittel som dukker opp i folketellinger, og bare i Kristiansand fantes det i 1953 to virksomheter som kunne tilby reparasjon av nylonstrømper.
Sørlandets plissefabrikk lå i Henrik Wergelandsgate 2. Den ble startet i november 1939 av Birger Engelhardt Eriksen, som også var innehaver da Det norske næringsliv, Vest-Agder fylke, ble utgitt i 1953. Bedriften drev med hullsøm, mathelase1, oppmasking av strømper etc. På dette tidspunkt var det fem kvinner ansatt.
Den andre virksomheten i Kristiansand som drev med oppmasking av nylonstrømper, var Kristiansand plisse- og kunststopperi. Denne lå i Dronningensgate 13. Dette var en virksomhet som hadde lenger historie enn Sørlandets plissefabrikk. Kristiansand plisse- og kunststopperi startet i 1913 av Amalie Johnsen. Hun var også innehaver på det tidspunktet som Det norske næringsliv Vest-Agder fylke kom ut. Firmaet til Johnsen utførte kunststopping av alle slags garderober, oppmasking av silkestrømper og såling av ullstrømper. Det blir laget stoffknapper og utført knapphullsøm, sikksakksøm, hullsøm, kantsøm, biser og legg samt tilskjæring av allslags garderobe for damer og piker. Plisse utføres i alle moderne fasonger til skjørt og småpynt.
På et diskusjonsforum til arkivverket var det ei som selv kunne huske at strømper ble levert til slike bedrifter for å få dem reparert:
"Midt på 1950-tallet husker jeg hvor fornøyd min mor var over og endelig kunne levere raknede strømper inn for oppmasking. Og arbeidet var førsteklasses uten spor etter tidligere uhell. Husker jeg ikke helt feil, så var prisen pr maske 10 øre pr maske i kreppstrømper, men hele 25 øre pr maske i nylon-/silkestrømper. Kreppstrømpene var for hverdagsbruk. Før dette ble tilgjengelig i en butikk måtte visstnok enhver stoppe strømpene selv etter beste evne - mange strømper ble nok bare kastet.2".
Den gamle by i Aarhus har publisert en tekst om oppmasking av nylonstrømper, den kan leses her: http://www.lundskov.dk/menu/find.htm
Kilder:
-
I følge det store norske leksikon er mathelasse en sømteknikk som kan sammenlignes med quilting. https://snl.no/matelass%C3%A9 21.09.2016. I bokmålsordboka er beskrivelsen tykt, vattert stoff med relieffaktig mønster http://ordbok.uib.no/perl/ordbok.cgi?OPP=VATTERT 21.09.2016
-
Grete Jøraas https://forum.arkivverket.no/topic/199753-yrke-masskerske-noen-som-vet/ 21.09.2016