Sunde & Co. Næringsmiddelfabrikk

Brødrene Alf og Odd Sunde startet Sunco Konserves på Kampen (Brinken 23) i 1938. Produksjonen økte, og i 1942 flyttet fabrikken til et nytt industrilokale på Ensjø. Da disse lokalene ble for små i 1970-årene ble flere alternativer vurdert. En konkursrammet konservesfabrikk i Lærdal i Sogn ble da overtatt, og produksjonen flyttet dit.

Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum / www.oslobilder.noFoto: Leif Ørnelund / Oslo Museum / www.oslobilder.noSunde & Cos næringsmiddelfabrikk (Sunco) ble etablert i 1938. Fra 1942 ekspanderte bedriften i nye lokaler på Ensjø, tegnet av arkitekt Hj. Bakstad. Oppstarten i den nye fabrikken ble avbrutt de siste okkupasjonsårene da den nye bygningen ble rekvierrt av tyskerne.

Foto: Leif Ørnelund /Oslo Museum / www.oslobilder.noFoto: OsloMuseum<br>Foto: OsloMuseum
Foto: Leif Ørnelund /Oslo Museum / www.oslobilder.no
I etterkrigstiden ble produksjonen utvidet, og omfattet på det meste produksjon av saft, syltetøy, marmelade, hermetiske grønnsaker, frukt og bær, eddik, tomatpure, likørekstrakter, essenser og bakeriartikler.

Bergen & Drægni Produkter AS ble etablert i 1979 og bygde en stor konservesfabrikk på Lærdalsøiri i Sogn. Etter et par år gikk fabrikken konkurs, og forbrukersamvirkets Røra fortsatte produksjonen. I 1984 ble anlegget overtatt av Sunco. Heller ikke Sunco klarte å drive lønnsomt i lengden, og Sunco gikk i realiteten konkurs i 1991. Fabrikken ble igjen overtatt av konsernet Nopal (eid av AL), som investerte i nye produksjonsanlegg i Lærdal. Dette gikk heller ikke bra, og det hele ble lagt ned i 1994. Lokalene der brukes til lager og tomgodssentral for Lerum.

Sundegården i Ensjøveien 14 kalles i dag Ensjøgården og rommer ulike virksomheter.

 

Grunnlagt: 1938

Antall ansatte: 70 (1957)

Adresse: Ensjøvn 14

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958. NRK Sogn og Fjordanes fylkesleksikon.