Splitkeinfabrikken Laila Schou Nilsen & Co

splitkein2 (Ingressbilde)

Fra produksjonen i 1951. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum / www.oslobilder.no

Firmaet ble etablert i 1947 da Laila Schou Nilsen kjøpte Østbye Salgskontor etablert av Peter Schou Østbye i 1935. Firmaet var enefabrikant av Splitkeinski, som fikk Grand Prix på Verdensutstillingen i Brüssel i 1935. I 1950 flyttet fabrikken til Hønefoss. Bedriften fremstilte også hagemøbler, campingutstyr og seilbåter.

Fra produksjonen i 1951. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum/www.oslobilder.noFra produksjonen i 1951. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum/www.oslobilder.no
Peter Østbye og hans brødre startet skifabrikk tidlig på 1900-tallet i Brugata 3c. I 1919 skilte brødrene lag som forretningspartnere, men Peter overtok Brugata 3c. Her utvikla han på 1930-tallet landets største skifabrikk, nemlig Splitkeinfabrikken.

Folkloristen Thor Gotaas skriver at «Splitkein var et utklekningssted for skiløpere og skimakere». Utøvere stakk innom Brugata 3c «vel vitende at Østbye spanderte middag og ga godkjøp mens de snappet opp utstyrsnytt og annet sladder.» På fabrikken i Brugata ansatte Østbye flere av landets beste skiløpere, blant annet Oddbjørn Hagen og Bjarne Iversen. Men det var dårlige arbeidsforhold i gården. Thor Gotaas skriver at «Sjauingen i den trange Brogata 3C krevde ekstrahjelp, og de leide inn løsarbeidere som ventet utenfor om morgenen. De fleste lempet to bunter på skulderen og vinglet inn. Råsterke Olav Lian bar tre-fire stabler uten å snuble.» Seinere flytta Østbye virksomheten til Storgata.

Grunnlagt: 1947

Adresse: Storgt 38

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958 / http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Brugata_3c_(Oslo)