Sande Fabrikker

Sande fabrikker ble startet i 1946 av Arild Wahlstrøm og Martin Mehren. De planla et reparasjonsverksted for støvler og gummislanger, men endte opp med en betydelig industribedrift innen gummivarer og skumplast.

Sande Fabrikker (Ingressbilde)

Sande Fabrikker i 2015, med bl.a. Rema og Europris

Produkt fra Sande fabrikkerFoto: Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum<br>Foto: Schrøder / Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
Produkt fra Sande fabrikker
Sande Fabrikker var tidlig ute med skumgummiproduksjon i 1952, og fremstilte produkter som seter til kontromøbler og busseter, skrivebordsunderlag, gummilister og andre gummi- og plastvarer.

Gjennom danske kontakter fikk bedriften etter 1957 innblikk i ny produksjonsteknikk for det anvendelige materialet skumplast, som snart ble et hovedprodukt for møbelindustrien, brukt i all type møbelstopp, madrasser etc.

Møbelindustrien hadde et tyngdepunkt på nordvestlandet, og produktene fra Sande tok i stor grad veien dit. Etablering av egen fabrikk for skumplast var nærliggende, og i 1961 ble Sandella i Sykkylven etablert. Da hadde også store fabrikker som Ekornes etablert egen skumplastproduksjon, men det var like fullt plass til spesialfabrikker som Sande og Sandella.

Åpning av ny produksjonslinje for Swell PAcker i Mjøndalen, 2007Foto: Plastforum.no<br>Foto: Plastforum.no
Åpning av ny produksjonslinje for Swell PAcker i Mjøndalen, 2007
Sande Fabrikker spesialiserte seg etter hvert på teknisk gummi og skiftet navn til Mehren Rubber. Mehren-familien kjøpte osgå andre gummivarefabrikker, bl.a. Aurskog Gummi Industri i 1981 og Den Norske Remfabrikks avdeling på Kleivi i Hallingdal i 1982. Administrasjon ble lagt til Sande, og produksjon ble også gradvis samlet der.

Mehren Rubber spesialiserte seg på pakningsprodukter for offshore-industrien. Den ble kjøpt opp av svenske Trelleborg, og flyttet i 2007 til Mjøndalen med en nye produksjonslinje for en spesialpakning utviklet av offshore-selskapet Easy Well Solutions (senere en del av Halliburton)

Fabrikklokalet nær Sande sentrum ble utviklet til forretningsgård.