Romo fabrikker

Sannsynligheten er stor for at du har sittet på en stol fra Romo, i hvert fall om du gikk på skole på 1960-og -70-tallet, eller har kjørt trikk og buss i Oslo! Romo fabrikker produserte stålrørsmøbler, garderobeskap, arkivskap, arkivreoler og annet kontorutstyr. Fabrikken ble nedlagt i 1974 og bygningen revet i 2012 etter å blant annet ha tjent som dansestudio i noen år. Fernanda Nissen skole ble reist på tomten for å ta imot de mange barna som flyttet inn i de mange nye boligene som ble bygd langs Akerselva mellom gamle Idun gjærfabrikk og Nydalen.

Romo fabrikker, Sandakerveien 102

OB.Ø49/0166

Fabrikkbygningen i Sandakerveien ble revet høsten 2012 for å gi plass til boligprosjektet Lillohøyden, og den nye skolen for området Fernanda Nissen skole, åpnet 2016Fabrikkbygningen i Sandakerveien ble revet høsten 2012 for å gi plass til boligprosjektet Lillohøyden, og den nye skolen for området Fernanda Nissen skole, åpnet 2016Romo fabrikker ble etter sigende startet ved en ren impuls mindt under den verste arbeidsløshetsperioden i 1932, da to "unge entusiaster" Lorang Berg og Oskar Moberg gikk forbi en stabel med stålrør. Innskytelsen var å starte stålrørmøbelproduksjon - et av funkistidens store masseprodukter som kombinerte design med moderne materialer og produksjonsteknikk.

Rørstoler fra Romo i påvente av påmontering av sete og rygg.Foto: Leif Ørnelund, OsloMuseum<br>Foto: Leif Ørnelund, OsloMuseum
Rørstoler fra Romo i påvente av påmontering av sete og rygg.
Fra en sped start hvor de bl.a. gikk med på å ta betalt i suppe (!) for møbelleveranse til en restaurant, vokste bedriften til å bli en ledende leverandør av stålrørsmøbler til bl.a. skoleverket, og særlig buss- og bilseter. Fabrikken var i en periode nesten enerådende på markedet av seter til busser og trikker. Det ble også årlig på 1950-tallet produsert over 4000 garderobeskap og 2500 arkivskap i stål. Det var da ca. 40 ansatte arbeidere og funksjonærer.

En flik av svensk bilindustri?

Fra produksjonen i 1949. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum / www.oslobilder.noFra produksjonen i 1949. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum / www.oslobilder.noI 1957 var Romo aktuell som produsent av forseter i alle Volvos personbiler - en leveranser på 20 000 stoler. Daværende fabrikkeier Moberg fryktet at en så stor ordre ville binde opp for mye av produksjonskapasiteten, og fryktet å miste andre viktige kunder. Angivelig ble det derfor takket nei til kontrakten. At forespørselen i det hele tatt hadde kommet fre selveste svenske Volvo ble imidlertid brukt flittig i promotering av firmaet, blant annet ga det fine oppslag i Aftenposten. 

Fotodokumentasjon

OB.Ø49/0173Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum<br>Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum
OB.Ø49/0173
På denne tiden var også fotograf Leif Ørnelund på oppdrag i fabrikken, og fotograferte det meste av produksjonen og en rekke produkter. Oslo Museum har tatt vare på denne flotte samlingen, deriblant bildene fra Romo. Et utvalg av bildene ser du her, hele serien fra Romo kan sees på www.digitaltmuseum.no / www.oslobilder.no (eller følg lenkene fra frimerkebildene i venstre bildekant).

Høvikfusjon og flytting til distriktene

Fra produksjonen i 1949. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum / www.oslobilder.noFra produksjonen i 1949. Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum / www.oslobilder.noI løpet av 1960-årene ble det etablert samarbeid med konkurrenten og kontormøbelprodusenten Høvik Verk, som var eid av Christiania Glasmagasin. I 1973 ble Romo kjøpt av Glasmagasinet, og produksjonen både på Høvik og på Sandaker ble lagt ned til fordel for en ny fabrikk for kontormøbler og metallvarer på Hensmoen ved Hønefoss. Slik ble også Romo en av Oslobedriftene som flyttet ut av byen med statsstøtte fra Distriktenes Utbyggingsfond.

Fra skolemøbler til skole

Trine Hattestad og dansetrener MatsFoto: Camillasmith<br>Foto: Camillasmith
Trine Hattestad og dansetrener Mats
Fabrikkbygningen på Sandaker ble etter dette brukt til diverse utleieformål. Blant annet var de øverste etasjene dansestudioer i en lang periode under navnet Dansefabrikken. Disse lokalene ble blant annet brukt som øvingslokaler for deltakerne i TV-suksessen "Skal vi danse" på TV2!

I forbindelse med det store boligbyggingsprosjektet på østbredden av Akerselva ble fabrikken revet i 2012. Den øverste delen av området blir til boligprosjektet Lillohøyden, med ca. 250 nye leiligeheter av høy standard. Det er eiendomsselskapet Selvaag som står for utbyggingen. 

I omtalen av prosjektet trekkes Akerselva og kulturtilbud frem, og det heter blant annet: "Livet i Nydalen byr på mange muligheter, og både sommer og vinter er det mange friluftsglade familier som legger ut på tur langs Akerseleven. Man kan følge naturstier fra Grünerløkka, langs elva og helt opp til Maridalen. Og hvorfor ikke legge søndagsturen innom Teknisk museum, bare en kort spasertur unna?"

Fernanda Nissen skole, åpnet 2016Foto: Oslo Kommune<br>Foto: Oslo Kommune
Fernanda Nissen skole, åpnet 2016
Nøyaktig på tomten etter fabrikkbygningen ble det i 2015 reist en ny og flott skolebygning som huser Fernanda Nissen skole, åpnet høsten 2016 med de tre første klassetrinnene, for utvidelse til full 1-7 skole med opp til 850 elever. Det skulle bety at det kommer over 850 nye stoler for skoleelever inn i klasserommene - trolig med stålrørsdeler i noe av konstruksjonen. Disse kommer imidlertid fra helt andre fabrikker enn Romo...

Tekst: Dag Andreassen / Norsk Teknisk Museum

Grunnlagt: 1932

Avviklet: 1973

Antall ansatte: 40 (1956)

Adresse: Sandakerv. 102

Kilde: Oslo Adressebok 1955/Illustrert norsk næringsleksikon bind 1, 1957. Aftenposten 8.2.1973