Mapei AS (tidligere Rescon/Rescon Mapei)

Brødrene Odd Magnus og Olav Geir Tjugum fra Fjærland i Sogn utdannet seg som kjemikere, og startet en industribedrift spesialisert på tilsetningsstoffer i betong etter egne oppskrifter. Dette var meget godt timet til de store offshoreprosjektene, der nettopp betong utsatt for havets krefter og kjemikalier trengte nye løsninger. Rescon bygde fabrikk i Nord-Odal, og bygde seg opp til en stor internasjonal leverandør til alle deler av byggindustrien.

Mapei (Ingressbilde)

Fabrikken i Nord-Odal

Nord-Odal var en typisk kommune som lå langt unna olje-eventyret som store deler av landet tok del i på 1970-tallet. Ettervirkningene av landbrukets rasjonalisering hadde forvandlet bygda til en pendlerbygd uten erstatningsarbeidsplasser lokalt.

Denne situasjonen endret seg da Rescon godt hjulpet av statlig etableringsstørre (Distriktenes Utbyggingsfond?) og kommunal tilrettelegging etablerte sin kjemiske fabrikk rett nord for Sand.

Det italienske malings- og kjemikonsernet Mapei kjøpte Rescon i 1999. Selskapet ble hetende Mapei fra 2011. Både produksjon og forsknings- og utviklingsavdelingen i Nord-Odal ble beholdt og utvidet.

Mapeis nettside: http://www.mapei.com/NO-NO/

Grunnlagt: 1976

Antall ansatte: 220 (2015)

Adresse: Vallsetvegen 6, 2120 Sagstua, Nord-Odal

Kilde: Aftenposten arkiv, 20.januar 1981