Den Norske Reiseeffektfabrik

Reiseeffekten (Ingressbilde)

Fabrikken i Halden, 2015

Flott funkis i Halden minner om storhetstid for hjemmeproduksjon av kofferter, vesker og mye annet

Oppstart

Den Norske Reiseeffektfabrik ble grunnlagt 27. september 1897 av koffertmaker John A. Gahm fra Göteborg, under navnet Aktieselskabet John A. Gahm. Bedriften produserte kofferter, vadsekker og vesker.

Arnt Andersen fra Halden var Gahms kompanjong med en tredjedel av aksjene og disponent. I 1907 kom alle aksjene på norske hender, og bedriften skiftet navn til Den Norske Reiseeffektfabrik. Andersen ble da den største aksjeeier og direktør.

Produksjonen var i begynnelsen håndverkspreget, men med en viss serieproduksjon og modellstandardisering.

Utvidelser

I 1916 kjøpte Reiseeffekten W. Andersens Reiseeffektfabrik på Lillehammer og i 1922 overtok den ved aksjetegning AS Unica i Oslo, som produserte kofferter. 1926 ble AS Unica Danmark opprettet, med koffertproduksjon i København.

Trevareproduksjon

I 1930-årene ble det ved en egen avdeling forarbeidet trevarer, for eksempel tebord, couronnespill, hagemøbler og bridgebord. Produksjonen av trevarer ble nedlagt i 1965.

Spesialisering

I 1950-årene begynte bedriften å importere porteføljevarer som man selv ikke kunne konkurrere på. I tillegg til alminnelige porteføljevarer ble produksjonen mer spesialisert til flykofferter, kofferter og varetrekk til reiseradioer, båndopptagere, førstehjelpsdukker, symaskiner, samt kofferter i plast, vulkanfiber og fiberpapp.

Avslutning

Fra 1970-årene gikk Reiseeffekten over fra å være produksjonsbedrift til å bli et rent handelskompani. I 1981 ble Franz Schultz, Oslo, overtatt (stiftet av haldenseren Franz Schultz i 1900), og Franz Schultz ble betegnelsen på alle Reiseeffektens forretninger.

I 1997, 100 år etter opprettelsen, besto DNS-konsernet av Den Norske Reiseeffektfabrikk som importør og grossist, AS Unica som produsent og Franz Schultz-kjeden som detaljister.

Per i dag er DNS-konsernet kun et eiendomsselskap.

(Utdrag fra forord til arkivkatalog 29/2001)

Grunnlagt: 1897

Avviklet: ca 1980

Adresse: Os Alle 5, Halden