Pellerin Margarinfabrikk

Seks år etter at den franske kjemikeren Hippolyte Mege-Mouries (1817–80) vant en nasjonal konkurranse om å fremstille kunstig smør startet nordens første margarinfabrikk i Oslo. Navnet Pellerin fikk fabrikken etter den unge franske margarineksperten Auguste Pellerin, som sikret seg patentrettighetene for margarin i Skandinavia. Det var imidlertid industrigründeren Lauritz Sundt som fikk Pellerin til Norge, og sørget for at PEllerin MArgarin (med trykk på forstavelsen...) ble et begrep i Kristiania. Pellerin ble også en meget rik mann på foretaket - og en Norgesvenn for resten av livet.

Pellerin margarin på Tøyen

Pellerin margarinfabrikk i Jens Bjelkes gate på Tøyen under ombygging til boliger i 2006

Industrialiseringen og byveksten i Europa etter 1800 skjedde til dels så hurtig at det ble en stor ubalanse mellom matproduksjonen i landbruket og behovet for matforsyning til byene. Et av de store problemene var å sikre tilgang til smør. Napoleon III i Frankrike utlyste en konkurranse i 1869 om å lage et erstatningsprodukt for smør. Troen på kjemiens og industriens evne til å løse dette problemet var stor.

Mange kastet seg da også over utfordringen. Kjemikeren Hippolyte Mege-Mouries hadde jobbet med saken i nesten ti år, bl.a. på Napoleons egen forskningsgård, og hadde et stort nok forsprang til at han lett vant både prisen og fikk patent i en rekke land på margarin - en blanding av raffinert animalsk fett og skummet melk eller vann, samt salt. Navnet margarin tok han fra det greske marganon (perle) som en tidligere fransk kjemiker hadde brukt til å betegne isolerte fettsyrer. Hippolyte Mege-Mouries solgte siden sitt patent til nederlandske Jurgens, som siden ble en av partene i Unilever. Fra tiden da margarinpakkene kom i trekasser... NTM 26644.Fra tiden da margarinpakkene kom i trekasser... NTM 26644.

 

 

Grunnlagt: 1876

Adresse: Jens Bjelkes Gate 67 / Borggata 7

Kilde: Store Norske Leksikon (snl.no)