Norcasco A/s

Den svenske limgiganten Casco ble startet i Kristinehamn i 1928 av nordmannen Lars Amundsen, den kjente polfarer Roalds nevø. Han hadde studert produksjon av kasein-basert lim i Sør-Amerika, og ville etablere samme industri i Skandinavia. Marcus Wallenberg sørget med sin kapital for at Sverige ble startlandet. I 1935 etablerte Amundesn også et norsk firma, Norcasco. Det både solgte og produserte casco-produkter fra hovedanlegget på Sagene. I 1965 flyttet det til Kolbotn.

Norcasco var en norsk salgsorganisasjon og produsent av svenske Casco-limprodukter. Fabrikken på Sagene produserte kaldtlim for trevare- og møbelindustrien, skifabrikker, karosserifabrikker, skipsverft, båtbyggerier o.l., samt flere limtyper og andre produkter beregnet for hjemmebruk, som bonevoks. Casco skolelim og RX er klassikere.

I 1950 var det ca 30 ansatte på Sagene, og bedfiten ble ledet av Rolf A. Kirkerud.

I 1965 var kapasiteten på Sagene sprengt, og selskapet var på jakt etter nye lokaler. Oppegård kommune la til rette for flytting av bedriften til Kolbotn. Her lever den pr. 2016 videre som Akzo Nobel Coatings AS, produsent og markedsførere av Nordsjö maling.

Casco lim er derimot ikke lenger en del av dette konsernet. Akzo Nobel solgte limvirksomheten til den sveitiske limgiganten Sika i 2014. Casco ble da et varemerke forvaltet av dette konsernet. Sika Norge viderefører lim- og byggkjemivirksomheten fra anlegg på Skytta og Lahaugmoen.

Tekst: Dag Andreassen, Norsk Teknisk Musem

Grunnlagt: 1935

Antall ansatte: 30 (1956)

Adresse: Maridalsvn 161

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958