Kiellands Fabrikker A/S

Kiellands (Ingressbilde)

Kiellands fabrikk, hovedinngang i Tøyengata

I Tøyengata ligger en vakker murgård som ble bygd som fabrikklokaler for Kiellands Dropsfabrikk. Skiltet over porten henger der fortsatt. Her ble klassikere som seigmannen Laban og Kongen av Danmark unnfanget. Dropsfabrikken ble i 1975 kjøpt opp av Nidar som samlet produksjonen i Trondheim.

Kvinner i arbeid ved Kiellands dropsfabrikk på TøyenFoto: Norsk Folkemuseum<br>Foto: Norsk Folkemuseum
Kvinner i arbeid ved Kiellands dropsfabrikk på Tøyen
Etablert 1891. Fabrikasjon av drops, tyggegummi, pastiller, lakris, karameller osc. Også mineralvann, blikkembalasje, senere omgjort til egne selskaper (Fontana brus og A/S Blikkemballasje).

I 1972 fikk en dame innfridd et ønske fra bladet Alle Kvinner om en drømmedag: Hun ville se Keillands dropsfabrikk! Foto: Rigmor Delphin / Oslo Museum<br>Foto: Rigmor Delphin / Oslo Museum
I 1972 fikk en dame innfridd et ønske fra bladet Alle Kvinner om en drømmedag: Hun ville se Keillands dropsfabrikk!
Fabrikken i Tøyengata ble utbygd på 1920-tallet med nye bygg i bakgården og ut mot Sørligata. Blant annet en egen fire etasjes lakrisfabrikk. I de økonomiske nedgangstidene var dette en litt for stor satsing, men Kiellands fikk leid ut det meste av fabrikken til en annen fabrikk i vekst, Farmaceutisk Industri (AFI) som holdt til i bygningen helt til 1970.

Bygningskomplekset mot Sørligata ble supplert med et stort funkis-bygg i rød tegl og buet fasade, signert arkitekt Wilhelm Kielland, dropsfabrikant Erling Kiellands sønn.

De senere år har det vokst frem flere produsenter av sukkervarer i Kiellands nabolag i Tøyengata. Det er da snakk om tradisjonelle indiske og pakistanske søtsaker til glede for de mange osloborgerne med innvandrerbakgrunn fra disse landene.  

Grunnlagt: 1891

Avviklet: 1975

Antall ansatte: 150 (1950)

Adresse: Tøyengata 31

Kilde: Illustrert norsk næringsleksikon bind 1, 1957