Burnusfabrikken, C.H.Nordsted

Burnusfabrikken (Ingressbilde)

Hjørnegården ved bankplassen oppført i 1898, revet ca. 1985

Burnus-fabrikken var et lite kjemisk selskap i Oslo som fra start produserte vaskemiddelet Burnus - et bløtleggingsmiddel. Burnusfabrikken ble en del av C.H.Norsted, en en gros- og produksjonsbedrift innen div. kjemisk for hushold og industri. Senere produserte selskapet lakk og beis. Pollux glans-beis var ett av produktene, solgt i små flasker for bl.a. småjobber på møbler etc.

I 1931 annonserer Burnusfabrikken etter bokholder. Adressen er da Stensberggata 29, og selskapet snavn er Aktieselskapet AMA.

I 1940 er adressen Revierstredet 9, Burnusfabrikken C.H.Nordsted. Da annonseres det etter salgsagenter i Østfold for Burnus Vaskehjelp.

Siv.Ing (kjemi) Ola Rokkones arbeidet iførlge Ingeniørmatrikkelen i burnusfabrikken fra 1950-54 før han ble fabrikksjef på Alna Kjemiske Fabrikk.

I 1962 annonseres det for landbruksrettede midler, som Streptolin spenefett KILLS kvegrensningsmiddel og Polluxamin B, en utvikling av Pollux fra beis til fjøsdesinfeksjonsmiddel som gjør det "tipp topp i fjøset". Selskapets navn er nå C.H.Norsted AS Burnusfabrikken.

C.H. Norsted ble aksjeselskap i 1961. Dette selskapet hadde startet som Schreiner & Norsted i 1854 som forhandler av maling og diverse jernvarer, samt sprengstoff. Etter Schreiners død i 1880 het det C.H.Nordsted, som ble beholdt som navn også etter Norsteds død i 1890. Det ble drevet videre av Johs Berg, siden far og sønn Peter og Arvid Brambani. I 1962 var Olav Paus adm.dir.

I 1898 ble det oppført en stor hjørnegård i Revierstredet. Denne ble senere revet for å gi plass til noregs Banks nybygg på 1980-tallet.

Grunnlagt: 1880

Avviklet: 1970 ca

Adresse: Revierstredet 9

Kilde: Oslo Adressebok 1955