Akerselvens Maskinverksted

Akerselvens Maskinverksted ble etablert i 1891. Firmaet drev mekanisk verksted, plateverksted, maskinverksted og montasje.

Akerselvens Maskinverksted ble etablert i 1891. Firmaet drev mekanisk verksted, plateverksted, maskinverksted og montasje. Spesialiteten var bakemaskiner, betongblandere, inntaksmaskineri for vannkraftanlegg, dampkjeler, bygge- og anleggsmaskiner og taubaneanlegg.Akerselvens Maskinverksted, Foto: Oslo BymuseumAkerselvens Maskinverksted, Foto: Oslo Bymuseum

På 1960-tallet etablerte Akerselvens Maskinverksted et plateverksted i Østre Aker Vei i Groruddalen. Her ble alt samlet i 1970, og eiendommen ved Akerlselva solgt.

Året etter ble verkstedet en del av Aker-konsernet. I februar 1971 ble det meldt at samtlige aksjer var overtatt av Aker, og fra da av ble Akerselvens Maskinverksted omtalt i annonser som en avdeling av Nylands Verksted. Senere ble avdelingen kun omtalt som Nyland Nord. Denne manøveren var avgjørende i omstruktureringen av Aker og overgang fra skipsbygging til mer og mer offshore-relatert bygging. Det skulle også vise seg å bli spikeren i kistan for det tradisjonsrike verftet i Bjørvika - det opprinnelige Nylands: Med kapasiteten i Østre Aker Vei kunne platearbeid og motorservice flyttes fra havna til GRoruddalen, og det resterende som trengte havnetilgang ble flyttet til det som da het Nyland Vest - best kjent som gamle Akers Mek i Pipervika, hvor Tjuvholmen var blitt innlemmet. Dette muligggjorde flytting av flytedokkene fra Nyland Øst til vest, og utvidelse av sveisehallen. Dermed kunne Nylands legges ned.

Norsk Teknisk Museum har en avretter produsert av Akerselvens Maskinverksted rundt 1900, NTM 15873

Grunnlagt: 1891

Antall ansatte: 120 (1966)

Adresse: Waldemar Thranes gt 77 / Østre Aker Vei 162 (senere 206f)

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958