A. Hansen - Baker Hansen

Bakeriet ble grunnlagt i 1861 av bakermester Arnt Hansen. Firmaet var et av de første i landet som anla maskinbakeri, og det første som benyttet vannrørsovner. Det innførte kneippbrødet i Norge i 1895. Firmaet eksisterer fortsatt med utsalg mange steder i Oslo.

Arnt Hansen var født i Kvikne og svenn fra bakerlauget i Trondheim. Fra 1861 var han bakermester i Christiania med utsalgssted på Jernbanetorget. Neste bakeriutsalg ble Raadhusgaten, eller Raadhusstrædet som var gatens opprinnelige navn. Bedriften ekspanderte. Snart ble det lokaler i Storgaten og Universitetsgaten.

I 1889 døde Arnt Hansen og sønnen Haakon tok over.Haakon hadde forretningssans, og han så mulighetene som lå i moderne produksjonsutstyr. I 1895 var Baker Hansen det første moderne storbakeri i Norge. I 1934 brant det på melloftet hos Baker Hansen. Brannen slo nesten bedriften konkurs. Under 2. verdenskrig fikk Baker Hansen jobben med å levere brød til fangene på Grini. Brødkassene ble brukt til å smugle brev inn i leiren. I etterkrigstiden ble nye utsalgssteder etablert. I fem generasjoner har bakeriet vært i familiens eie, og er det ennå.

Baker Hansen er en del av byens historie. Baker Hansen har også vært med på å skrive historie. Det var Baker Hansen som innførte kneippbrødet i Norge. Forestillingen om at det fine brødet var mye sunnere enn det grove, var utbredt. Helt til presten og naturlegen Sebastian Kneipp kom med sine nærmest revolusjonerende tanker om sunnhet og ernæring. Det var Baker Hansen som lanserer dr. Kneipps brød i Norge. Etter hvert ble oppskriften kopiert av andre bakere, men det var Baker Hansen som var først ute. Sebastian Kneipps originalattest og godkjennelse signert 21. desember 1894, er fremdeles i Baker Hansens eie.

Baker Hansen var også tidlig ute med det som i dag er kjent som sponsing. Bakeriet leverte varer til Fridtjof Nansens polferder.

 

Grunnlagt: 1861

Antall ansatte: 75 (1938)

Adresse: Bogstadvn. 54

Kilde: Illustrert norsk næringsleksikon bind 1, 1957