Trondhjems Preserving Company
Firmaet ble grunnlagt i 1898 av en rekke fiske- og kolonialhandlere. Fabrikkdriften startet i 1900. Fabrikken har og har hatt allsidig produksjon av fiske-, kjøtt- og grønnsakshermetikk og et stort røkeri. I dag eies bedriften av bergensfirmaet Rieber & Søn ASA.
Trondhjem Preserving Co. (TPC) var ikke det første selskapet i landet som begynte med såkalt preservering av mat, men det første selskapet nordenfjells. For Norge som sjøfarts- og villmarksnasjon hadde hermetikken enorm betydning. Reisende kunne i langt større grad planlegge etter sikre matvareressurser, og i mindre grad basere seg på å skaffe mat underveis. I tillegg var kvaliteten på maten garantert på forhånd. I 1935 fant en selfanger et depot med hermetikk fra TPC som hadde ligget i isen i 34 år. Det er også kjent at Roald Amundsen benyttet varer fra TPC på sin kjente Gjøa- ekspedisjon.
Grunnlagt: 1900
Antall ansatte: 450
Adresse: Østmarkveien 4
Kilde: Firmaets hjemmeside / Trondheim Byleksikon 2008