Trondhjems Konfektionsfabrik A/S, Trokofa

Fabrikken produserte kjente merkevarer som Windsor-skjortene, Roald 96, som var en kolleksjon arbeidsklær og sportshabitten Weekend Sport.

konfeks (Ingressbilde)

Tegning av fabrikken omkring 1940

Aron Mendelsohn (f. Fisher) ble født i 1871 i Litauen. Han dro som 20-åring for å delta i kolonialiseringsarbeidet i Palestina. Etter to år ble han syk av malaria og i 1894 dro han til broren sin i Norge. Etter en tid som omreisende handelsmann giftet han seg med Thora Paltiel i 1895, og dette var den første jødiske vielsen i Trondheim. Hun drev fra før en forretning, og etter hvert la Aron tilværelsen som omreisende handelsmann bak seg, og engasjerte seg i driften. Han startet i 1909 en egen klesforetning i Brattørgata 12b, som etter hvert ble en av de største i strøket «nedre bydeler». På denne tiden var dette en av de travleste handelsgatene i byen. Under den første verdenskrigen begynte man etter hvert å produsere blant annet arbeidsklær, skjorter og forklær. Slikt ble sydd på «hjemmesøm», noe på denne tiden ofte var en kjærkommen ekstrainntekt for kvinner som hadde en symaskin hjemme.

I 1923 startet han opp Trondhjems Konfektionsfabrikk og to år senere etablerte han en ny fabrikk i samme bransje. Hans tre sønner, Henrik, Isak og Fillip, tok også del i driften. Det ble til at Isak og Fillip fikk ansvaret for hver sin fabrikk, mens Henrik ledet hovedfirmaet, A. Mendelsohn & Sønner, som administrerte produksjonen og hadde salgsapparatet. I 1933 gikk Aron Mendelsohn ut som medeier og overlot driften helt til sine sønner.

I november 1941 ble firmaet beslaglagt av Gestapo og en nazistisk bestyrer ble satt til å lede selskapet. Aron, Thora og Henrik ble deportert til Tyskland og ble drept i konsentrasjonsleiren i august 1943.

Etter krigen overtok Henrik Mendelsohns enke, Ragna Mendelsohn, ledelsen av bedriften som hun utviklet videre. Firmaet innstilte i 1980.

Grunnlagt: 1923

Avviklet: 1980

Antall ansatte: 125 (1940)

Adresse: Mellomlia 34

Kilde: http://www.jodiskemuseum.no / Trondheim Byleksikon, 2008