Høllen Motorfabrikk

Bygningen der Høllen motorfabrikk en gang lå, ble revet på slutten av 1980-åra, og dagens bygning ble satt opp og områdets industripreg forsvant til fordel for gjestehavn, forretningslokaler.

Høllen motorfabrikk ca 1950 (Ingressbilde)

Scannet bilde fra Det norske næringsliv Vest-Agder fylke s 718

Tekst hentet fra Det Norske Næringsliv Vest-Agder fylke (1953)

Den nye fabrikk ble bygget i 1947 og bedriften ble da utskilt fra Tjomslands Dieselmotorfabrikk. Den eies av skipsreder Skjelbred Knudsen. Driftsingeniør er Mads Gundersen og forretningsfører Joseph Stumpf. Produksjon av motorer og verktøy, samt serieproduksjon av deler for andre industrier. Fabrikken har en grunnflate på 282 m2, liggende ved egen kai. Moderne maskinpark. Antall arbeidere og funksjonærer 32.Foto: Skjermdump fra avisen Hardanger 20.11.1954<br>Foto: Skjermdump fra avisen Hardanger 20.11.1954

I den generelle informasjonen om Søgne herred står det følgende å lese: "Høllen motorfabrikk ble bygget under krigen og er ennå ikke kommet i full gang. Men det moderne anlegg og den imponerende maskinpark borger for at den i nær fremtid vil beskjeftige mer enn de 15-20 mann som for tiden arbeider der."

Fabrikken laget også "Høllendrillen", som skal ha vært den første norske håndboremaskinen som var for salg. Kjøkkenmaskin "Høllen" ble også produsert her, og ble etter hvert kjøpt opp av Electrolux som fortsatte med tilnærmet design. Mixeren skal også ha hatt navnet "Waldo", i alle fall er det det navnet som dukket opp i en annonse publisert i avisen Hardanger i 1954 (20. november 1954). En pryd for kjøkkenet - en fryd for husmoren!Foto: Annonse fra Firda folkeblad 24.02.1955<br>Foto: Annonse fra Firda folkeblad 24.02.1955
En pryd for kjøkkenet - en fryd for husmoren!
I en annen annose, denne gangen i fra Firda folkeblad (24.02.1955), beskrives kjøkkenmaskinen mer: Den kan både male fisk og kjøtt, røre deig, presse frukt, piske egg og fløte, rive poteter, mandler ogs, stappe pølser, kjerne smør. Som ekstrautstyr kan man få "et kraftig råkostjern med tre tromler i rustfritt stål". Ikke rart slagordet for Høllen motorfabrikk og Waldo mixer 101 ble "En pryd for kjøkkenet - en fryd for husmoren".

Bygningen hvor Høllen motorfabrikk holdt til ble revet i 1991.