Dokumentarserie fra Teknisk museum og TV8: En industri i utvikling
Høsten 2014 gikk en dokumentarserie i seks episoder på TV8 i Oslo og Akershus. Norsk Teknisk Museum bidro til serien med fortellinger om industrihistorie, industripolitikk, eiere, arbeidere og kulturminner som vi i dag kan oppleve fra Oslos tid som Norges viktigste industriby. Vi fikk også innblikk i en stadig levende industri, som Freia og Fiskars spadefabrikk i Nydalen, og møte noen av dem som fortsatt holder industrien i hevd midt i dagens hovedstad. Se alle episodene her!
Episode 1: Slik ble Oslo en industriby
Bak enhver bedrift står det en eier. I første episode ser vi nærmere på noen av foregangsmennene som var sentrale i den moderne industriutviklingen i Oslo. I dag er mange av eierne utenlandske konsern, men fortsatt finnes det industri i hovedstaden. To av disse er spadefabrikken til Fiskars i Nydalen og Freia sjokoladefabrikk på Rodeløkka.
Episode 2: De stolte arbeiderne
Industrieventyret i Oslo ble ikke til uten de mange dyktige og lojale arbeiderne. I denne episoden blir du kjent med tidligere og nåværende industriarbeidere og som alle har noe til felles. De er nemlig utrolig stolte av jobben sin og hvorfor det får du svar på i denne episoden.
Episode 3: Da gullalderen nådde Oslo-industrien
På slutten av 1960-tallet jobbet 65 000 mennesker i Oslo-industrien og hovedstaden var det største industrifylket i Norge. Oljeeventyret i Nordsjøen bidro sterkt og rett utenfor Aker Brygge ble de første oljeplattformene bygget. Selvom dette var en svært lukrativ periode for industrien var ikke dette den eneste gullalderen skal vi tro ekspertene.
Episode 4: Dette gjorde industrien med Oslo
På fire tiår er antall arbeidere i industrien blitt mer enn halvert. I denne episoden får du se hvilken samfunnsrolle industrien hadde i sine glansdager og hvordan den påvirket hovedstadens identitet. Du får også se hvordan arbeidsforholdene utviklet seg fra å være elendige til å bli blant de beste i verden.
Episode 5: Derfor forsvant Oslo-industrien
På 1970-tallet startet omstillingen i Oslo-industrien. Langs kaien på Aker Brygge begynte det å bli trangt mellom oljeplattformene og de neste årene endret alt seg veldig raskt. Ikoniske industrier forvant fra bybildet, men ikke alt ble borte. På slutten av 1980-tallet ble Spigerverket i Nydalen nedlagt, men deler av produksjonen fortsatte. I 1993 får Freia amerikanske eiere, men den dag i dag produseres det fortsatt søtsaker døgnet rundt ved den tradisjonsrike fabrikken. I denne episoden får du se hva som førte til industriens fall i hovedstaden og hva de få gjenværende bedriftene har gjort for å overleve.
Episode 6: En fremtid for Osloindustrien
I siste episode ser vi inn i fremtiden. Hvordan skal de gjenværende industribedriftene overleve og hvordan ser fremtiden ut for arbeiderne? Du får også se hva som har vokst frem på de gamle industritomtene og hvordan industrihistorien skal bevares.
Om En industri i utvikling
Helt siden industrien i Oslo så sitt utspring rundt 1840 har den vært igjennom mange epoker. På 1940-tallet jobbet drøye 40 prosent av hovedstadens menn i industrien. I dag står industrien for fall og om ikke lenge forsvinner det nærmere 200 år gamle industrieventyret inn i historiebøkene. For første gang blir alle disse historiene fra før og nåtid samlet i et og samme TV-program. Med "En industri i utvikling" ser vi nærmere på hvordan industrien påvirket Oslo, hvordan den er i dag, hva som erstattet industrien og hvordan fremtiden ser ut for de gjenværende industribedriftene og deres medarbeidere. Programmet er produsert av TV8 med støtte fra bl.a. Norsk Teknisk Museum og Medietilsynet.