Haldenreaktoren - forsknings- og industriprosjekt

Atomreaktoren i Halden kom i drift i 1959. Det var et prestisjefyllt prosjekt som skulle sette Norge i samtides internasjonalte selskap når det gjaldt energiforskning. Reaktoren ble utviklet av norske forskningsmiljøer, og produsert av norsk industri.

Haldenreaktoren  (Ingressbilde)

Haldenreaktoren under bygging i 1958

Forskningsreaktoren i Halden er fortsatt i drift. Da den ble bygd i Halden på slutten av 1950-tallet var det i en tid da atomenergi sto høyt på dagsordenen som et bærende element i fremtidens energiforsyning. Dette var før Norge ble en oljenasjon, og før de kjente problematiske sidene ved atomkraft som problemavfall og farene for ulykker fikk mange land til å avvise atomkraft.

Den norske fysikeren Gunnar Randers bygde opp Institutt for energitekninn (IFE) på Kjeller og i Halden, med uranreaktoren på Kjeller og tungtvannsreaktoren i Halden som de viktigste forskningsprosjektente. Sammen med det selværte konstruksjonsgeniet Odd Dahl ved Christian Michelsens instritutt i Bergen konstruerte Randers de norske reaktorene i lys av det de hadde lært gjennom internasjonale samarbeid.

Norsk industri var tungt deltakende i oppbyggingen. Saugbrugsforeningen i Halden stilte tomt til rådighet, Hydro leverte tungtvann og Kværner produserte selve anlegget, med reaktortanken som største innsats.

I denne artikkelen kan du lese mer om Kværners arbeid med reaktortanken. Artikkelen er skrevet av dr. tech Kjell Svanholm som arbeidet i Kværner og ved Haldenreaktoren i en årrekke.