Otto Karud fabrikk A/S

Spesialverksted i bilbransjen. Firmaet hadde egne støperier for jern og lettmetall, og drev motorreparasjoner og produksjon av motordeler. Firmaet var særlig kjent for produksjon av bilstempler under varemerket OK-stempel. Blant storkundene var SAAB.

Bedriften ble startet i 1924 av ingeniør Otto Karud (1888-1971), som kom tilbake til Norge fra USA etter flere års praksis ved amerikanske motorfabrikker. Han startet opp et lite verksted i Pilestredet med to ansatte, men kunne etter få år utvide driften. en viktig årsak til dette var satsingen på støping i lettmetall, som ble en viktig nisje.

På 1950-tallet hadde Karud lokaler i industribygget i Sandakerveien 102, sammen med bl.a. Romo Fabrikker. Rundt 1960 satset bedriften på et eget nytt industribygg i Frysjaveien 35 på Kjelsås, rett ved Akerselva. Bygget sto ferdig i 1962.

Karud leverte store serier med stempler som delproduksjon til bilindustri og motorfabrikker. Utover på 1970-tallet tapte den lille bedriften terreng i en økt internasjonal konkurranse, og måtte legge om produksjonen.

Ledet av enken etter andre generasjons Otto Karud (f.1922,d.1977), Johanne Karud, ble det satset på spesialproduksjon av stempler og andre bildeler på bestilling. Kundene skulle nå være dem som drev restaurering, vedlikehold og overhaling av gamle motorer. Veteranbilmiljøer over hele Europa var en viktig målgruppe. Bedriften holdt store lagre av former, tegninger og kataloger, og kunne levere stempler til alt fra T-forder til kjølemaskiner og kompressorer.

Strategien med omlegging fra masseproduksjon til spesialproduksjon lyktes i starten, og midt på 1980-tallet var det bestillinger nok til å holde 55 ansatte i arbeid på Frysja, og interessen for vedlikehold av gamle motorer ble rapportert å være stor.

Mot slutten av 1980-tallet ble Norge preget av et sterkt økonomisk tilbakeslag. Store og tradisjonsrike industribedrifter gikk over ende, og også mindre bedrifter ble rammet. Karud AS gikk konkurs julen 1988. Da hadde driften på Kjelsås alt blitt skrenket inn over en periode, og deler av fabrikken blitt utleid til bl.a. Oslos første inenndørs golftreningssenter.

Tekst: Dag Andreaseen, Norsk Teknisk Museum

Grunnlagt: 1924

Antall ansatte: 30 (1938)

Adresse: Sandakervn 102, Frysjaveien 35

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958, Aftenposten arkiv 20 nov 1985, jan1989, feb 1988 m.m.