Ivar Odd Formos plastfabrikk på Frysja

Ivar Odd Formo var en av pinonerene i norsk plastindustri. Han startet plastfabrikk i Frysjaveien som spesialiserte seg på plastemballasje og plastdeler til andre industriprodukter, som skaft og riveblad til Spigerverkets redskapsfabrikk. Sportsinteressen både hos far og sønn, ski-esset Ivar Formo, gjorde også sportsutstyr til et produktfelt for fabrikken. Blant annet ble det satset på skibindinger og rulleski. Fabrikken flyttet til Aurskog Høland rundt 1980, og ble etter hvert en del av Dyno-konsernet.

Frysjaveien 33 (Ingressbilde)

Den nye fabrikken i Frysjaveien ble tatt i bruk ca. 1968. Fra 1979 flyttet bedriften gradvis ut av Oslo.

Ivar Odd Formo (f.1922) var radiotekniker og en dyktig skiløper for Lyn. I ung alder startet han en liten plastfabrikk, Ivar Odd Formo Plasticfabrikk, i et lokale på Bjølsen. Med sprøytestøping av plastdeler ekspanderte bedriften gradvis, først til et nytt lokale i Maridalsveien 87 og midt på 1960-tallet flyttet den til et nytt fabrikkbygg i Frysjaveien 33 på over 4000 kvadratmeter. 

Plastfabrikken på Frysja spesialiserte seg på sprøytestøping av plastdeler til bl.a. redskalsfabrikken på Spigerverket, som skaft og riveblader. Spann til emballasje og kroker til ketchupflasker var blant andre masseprodukter.

Intervju med far og sønn Formo i Aftenposten i forbindelse med flytting i 1979?Intervju med far og sønn Formo i Aftenposten i forbindelse med flytting i 1979?Til tross for at Ivar Odd Formo som bystyrepolitiker for Høyre var en ivrig forkjemper for at Oslo fortsatt skulle være en industriby som la til rette for små og mellomstore industribedrifter, måtte han som bedriftsleder slutte seg til de mange som flyttet fabrikker fra Oslo til områder i distrikts-Norge. I 1979 ble deler av produksjonen flyttet til Bjørkelangen i Aurskog-Høland, delvis oppmuntret av Distriktenes Utbyggingsfond som gjorde det svært lønnsomt for Oslo-bedrifter å flytte. Kommunen gjorde også mye for å lokke arbeidsplasser dit. I praksis var det nesten gratis husleie for bedrifter som flyttet, og vurdert mot stigende eiendomspriser i Oslo var det vanskelig av hensyn til økonomien å bli værende i Oslo. Et annet argument som Formo trakk frem var at det var vanslekig å skaffe stabil arbeidskraft i Oslo. Dette ble vurdert å være langt enklere i en kommune som Aurskog-Høland.

 

Grunnlagt: 1949

Antall ansatte: 70 (1979)

Adresse: Sarpsborggt. 3B / Frysjaveien 33

Kilde: Aftenposten 7.11.1979