Brødrene Halléns hanskefabrikk

Brødrene Ludvig og Wilhelm Hallen overtok rundt 1900 som tredje generasjon Halléns garveri og skinnvarefabrikk, og utvidet driften til landets største hanskefabrikk. Nellah-hansker fant veien til markedet helt til fabrikken ble lagt ned på slutten av 1970-tallet.

Hallens hanskefabrikk (Ingressbilde)

Brødrene Halléns hanskefabrikk i 1895

Brødrene Halléns hanskebutikk i Midtbyen, Trondheim, i 1938Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum<br>Foto: Sverresborg Trøndelag Folkemuseum
Brødrene Halléns hanskebutikk i Midtbyen, Trondheim, i 1938
Varemerket Nellah (Hallen baklengs…) ble satt på alt fra de groveste arbeidshansker til de fineste spaserhansker. Det ble etablert hanskeforretninger under Nellah-navnet i flere byer.

Fabrikken i Christian Michelsens gate fotografert av LEif Ørnelund i 1956.Fabrikken i Christian Michelsens gate fotografert av LEif Ørnelund i 1956.Fabrikken i Christian Michelsensgate ble lagt ned på slutten av 1970-tallet, Bygningene stpår fortsatt, rett ved Lilleborg Kirke, og man kan lese navnet flere steder i bygningene. Det som var et praktfullt hageanlegg og villaen Kvældsro fra 1886 er det bare noen grønne flekker igjen av langs Christian Michelsens Gate (Ring 2), som skar gjennom hagen på 1950-tallet. Villaen ble revet i 1983 for å gi plass til to boligblokker.

Hanskebutikken på Karl Johan ble lagt ned i 1988, og lokalene omgjort til restaurant (3 brødre) med interiøret bevart etter ønske fra Byantikvaren.

(PS: Den fine Hallén-gården på Grünerløkka rommet konfeksjosbutikken til Thorleif Hallén fra 1931, og hadde ikke noe direkte å gjøre med "hanske-Hallén". Butikken ble lagt ned i 2004. Mange arbeider for fredning av denne spesielle hjørnegårdens tidstypiske butikkarkitektur og inngangsparti, men i påvente av vedtak har gården forfalt.)

Grunnlagt: 1890

Avviklet: 1980

Adresse: Holsts gt 24b (I dag Christian Michelsensgate 65)

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958