Det Norske Nitridaktieselskap
Selskapet hadde aluminiumsfabrikker i Eydehavn og Tyssedal. Selskapets formål var opprinnelig å produsere aluminium nitrid ved verkene i Eydehavn etter Serpeks metode. I stedet ble verket i oppført for fremstilling av metallisk aluminium av importert aluminiumoksyd. Ved fabrikken ble det også fremstilt elektroder til bruk ved verket i Tyssedal. Anlegget i Tyssedal ble bygget under 1. verdenskrig.
Hovedkontor i Oslo. Produksjon på Eydehavn og Tyssedal. I 1938 var det 350 ansatte i Eydehavn og 450 i Tyssedal.
Nitriden, Eydehavn / Arendal
Foto: Austagdermuseet
Det Norske Nitridaksjeselskap (DNN), oftest kalt Nitriden, ble stiftet 20. august 1912. Selskapet produserte aluminium. DNN var i tillegg til Arendal Smelteverk den andre store industribedriften som ble anlagt ved Eydehavn. Begge bedrifter ble først og fremst etablert etter initiativ av Sam Eyde. I likhet med Smelteverket ble også DNN en storkunde for kraftselskapet Arendal Fossekompani. Både Smelteverket og Nitriden var produkter av Eydes samarbeid med utenlandske interesser, men mens han ved oppretting av Smelteverket arbeidet tett med tyskere, var det fransk industri som hadde mye av regien da Det Norske Nitridaktieselskap ble etablert.
Les mer om Nitriden og Eydehavn-samfunnet på Eydehavnportalen
DNN Aluminium, Tyssedal
Foto: Foto Birger Seim. Arkiv NVIM.
DNN Aluminium var eit mijøproblem og forureina både lufta og Sørfjorden.
Verket i Tyssedal ved Odda startet i 1916 etter at DNN fikk en god kraftavtale med eieren av Tyssefaldene, som satt med et stort kraftoverskudd etter at jernverksdriften i Odda hadde slått feil.
Les fyldig historie om "Nitriden" i Tyssedal på egen side her:
Aluminiumsverket i Tyssedal var i drift til begynnelsen av 1980-tallet. Industripolitiske tiltak ble iverksatt for å bevader industriarbeidsplassene. Stortinget vedtok etter lang debatt i 1983 at aluminiumsverket skulle erstattes av et ileminitt-smelteverk. I 1988 ble verket overtatt av Tinfos Jernverk. Smelteverket (Tinfos Titan & Iron) foredler ilmenittkonsentrat fra Titanias anlegg i Sokndal til titandioksid-slagg og spesialråjern. TTI ble i 2008 kjøpt opp av det franske konsernet Eramet.
Grunnlagt: 1912
Antall ansatte: 800 (1938)
Adresse: Drammensveien 88 c
Kilde: Illustrert norsk næringsleksikon bind 1, 1957