Condor Konfeksjonsfabrikk
Den polske immigranten Moritz Rabinowitz bygde en av landets mest moderne konfeksjonsfabrikker i Haugseund i 1938. To år senere ble han arrestert av norsk politi og utlevert til den tyske okkupasjonsmakten. Han ble drept i tysk fangeleir i 1942. Tekstilfabrikken ble drevet videre etter 2. verdenskrig, men historien om fabrikken i funkisbygget som fortsatt står i Flotmyrgata forblir fortellingen om en engasjert gründers tragiske skjebne.
Foto: Haugalandmuseene
Moritz Rabinowitz og kona Johanna ved en av bilene som ble brukt i den utstrakte handelsreisevirksomheten på hele Vestlandet.Foto: Haugalandmuseene
Moritz Rabinowitz og datteren Edith, f. 1918Moritz Rabinowitz var skribent, forretningsmann og jøde, og har satt dype spor etter seg i Haugesund. Han ble født i byen Rajgrod i Polen i 1887. Rundt 1900 var han en av mange jøder som flyttet vestover til Norge. I 1911 slo han seg ned i Haugesund, og åpnet en liten klesbutikk. Hans idé var å gi bønder, fiskere og arbeidere stilfull mote for en rimelig penge.
Den lille butikken ble et imperium med egne klesfabrikker og butikker langs hele kysten. I 1929 startet han konfeksjonsfabrikken Condor som drev engrossalg i tillegg til å forsyne hans egne butikker. De første åra hadde fabrikken lokaler forskjellige steder i byen.
Foto: Haugalandmuseene
Stor festivitas i Haugesund da Rabinowitz la ned grunnesteinen til det nye toppmoredne industribygget til CondorFoto: Haugalandmuseene
Inngangen til fabrikken, ca 1939Foto: Haugalandmuseene
Systua på Condor konfeksjonsfabrikk i Haugesund, ca 1939Foto: Haugalandmuseene
Condor-salen brukt som eksamenslokale i 1939. I 1939 fikk han bygget en ny og moderne fabrikkbygning på Flotmyr i Haugesund. Den var bygget som en mønsterfabrikk etter nøye studier av tilsvarende bedrifter i utlandet. Med hundre ansatte representerte fabrikken en av Haugesunds viktigste kvinnearbeidsplasser i mellomkrigsårene. Fabrikken var dimensjonert for 350 arbeidere, men ble i første omgang satt i gang med 100 arbeidere. En stor sal i fabrikken ble brukt som kulturarena med konserter og debatter.
Rabinowitz var den eneste jøden i Haugesund i mellomkrigstiden. Han var sterkt samfunnsengasjert og han skrev over hundre avisinnlegg der han advarte mot Hitler og hans tilhengere. Han skrev også brev til den amerikanske president Roosevelt og den britiske statsminister Chamberlain - uten å få svar.
Da tyske okkupasjonsstyrker ankom til Haugesund 10. april 1940 var han den første de lette etter. Til slutt ble han tatt og sendt til Sachenhausen som politisk fange i 1941. Der døde han som følge av mishandling 27. februar 1942.
Historien om Rabinowitz ble lenge lite omtalt, men har de siste årene blitt løftet frem gjennom bl.a. dokumentarfilmen "Mannen som elsket Haugesund", av Haugalandmuseene, i teateroppsetninger og en biografi.
Grunnlagt: 1929
Antall ansatte: 100
Adresse: Flotmyrgata 194, Haugesund