Collett & Co

Emil Collett var en av de driftige ingeniørene og industrilederne i kretsen rundt Sam Eyde. Han var leder av Hydros salpeterfabrikk på Notodden, han var blant initiativtakerne til Norsk Aluminium i Høyanger og en av de første direktørene i Elkem. Han var dessuten svært opptatt av vitaminer. På sine eldre dager startet startet han Collett & Co AS sammen med sin yngre bror. Målet var å få til det som den farmasøytiske industrien for øvrig ikke hadde greid: Lage et vitaminprodukt som smakte godt! Etter en kort utviklingsperiode ble en norsk klassiker lansert: Sana-Sol!

Collett-fabrikken på Sandaker / Nydalen (Ingressbilde)

På dette flyfotoet er Collett-fabrikken ved Nydalen enkelt merket av som "Sana Sol", etter det mest kjente produktet. Foss Støperi, Høvding Radio og Nycomed er nabofabrikkene på dette sterke industriområdet rett bak Spigerverket.

Foto: Håkon Bergseth / Norsk Teknisk Museum<br>Foto: Håkon Bergseth / Norsk Teknisk Museum
Collett ble under skiftende eiere og i ulike selskaper videreført med Nycomed Pharma som viderefører av produksjonsdelen, fortsatt med produksjon i Asker og Elverum. Merkevaredelen med bl.a. Collett kosttilskudd ble videreført som Collett av Ferd, solgt til Orkla i 2005 og fikk nytt navn Axellus i 2007. Axellus videreførte og både produserte og distribuerte en rekke kjente merker som Møllers Tran, Sana Sol, Nutrilett osv.