Blå begynte som tekstilfabrikk
De første mekaniske bomullsspinneriene og veveriene ble grunnlagt langs Akerselva på 1840-tallet. Her i Brenneriveien 9 grunnla Halvor Schou sitt første veveri med 20 vevstoler i 1849. I 1856 flyttet han produksjonen til Hjula Veveri på Sagene og utvidet virksomheten til 220 vevstoler.
Indigo
Tekstilfabrikken A/S Indigo ble grunnlagt i Brenneriveien 9 i 1891 og spesialiserte seg på trykking av bomullstøy. Fabrikken vokste fort og ble utvidet i år 1898. Fabrikken besto da av bygningen der Blå er i dag (Brenneriveien 9) og Indigo, bygningen på andre siden av elva (Nedre gate 5). Fabrikkbygningen i Nedre gate 5 kalles fortsatt Indigo og er i dag kontorlokaler. Foto: Ukjent
Fabrikken Indigo, Oslo Byarkiv
Tekstiltrykking
Fabrikken A/S Indigo solgte egne produkter som var trykket på eget materiale, i tillegg til at de kjøpte råstoff fra Manchester og returnerte ferdig trykte tekstiler. Fabrikken var sterkt rasjonalisert, noe som gjorde den konkurransedyktig i Europa.
I 1901 kom Indigo i økonomiske vanskeligheter og i 1904 ble fabrikken kjøpt opp av det danske firmaet I. H. Ruben. I 1906 fikk den navnet Nordisk Tekstil Aktieselskab. Tekstilvirksomheten i Brenneriveien 9 og Nedre gate 5 ble avsluttet 1933.
En dag blå en annen dag gul
Fargeriene til tekstilfabrikkene lå nede ved elva slik at man lett fikk tak i vann for å skylle garnet og stoffene. Overskuddsfarge ble skylt ut rett i Akerselva. Dermed kunne elva være blå en dag og gul en annen dag.
Andre bedrifter i Brenneriveien 9
Etter 1933 har det vært forskjellige bedrifter i Brenneriveien 9, blant annet HLN mekaniske verksted og metallstøperi A/S, Norsk Mekanisk Verksted A/S og Philips Fabrikk Norsk A/S. I dag er bygningen gjort om til et kulturverksted med konsertstedet Blå, Strykejernet kunstskole og flere andre kulturvirksomheter.
Les mer om hva som har vært i Brenneriveien 9:
http://www.industrimuseum.no/bedrifter/hlnmek
http://www.industrimuseum.no/virksomhet/philips_lampefabrikk
http://www.industrimuseum.no/bedrifter/philips_norskaksjeselskap
Kilder:
Oslo byleksikon 2010
Sigurd Grieg. Norsk tekstil / utgitt av De norske tekstilfabrikers hovedforening 1948: 319-320, 360-361