Indigoturen fra Vulkan til DogA

Fra gull til blå

Fra gull til blå

Blå i dag (Ingressbilde)

Blå i dag

Hva har vært i denne bygningen før? Klubbscenen Blå ble opprettet her i 1998. Før det har bygningen huset mange forskjellige aktører opp gjennom tiden. Tekstilfabrikk, oppbevaringslager for gull og diamanter, mekanisk verksted og glødelampefabrikk. Fargeriet fra tekstilfabrikken, som lå her og på den andre siden av elva, slapp ut kjemikalier og fargestoffer som resulterte i at selv rottene i elva i en periode var blå.

Blå begynte som tekstilfabrikk
De første mekaniske bomullsspinneriene og veveriene ble grunnlagt langs Akerselva på 1840-tallet. Her i Brenneriveien 9 grunnla Halvor Schou sitt første veveri med 20 vevstoler i 1849. I 1856 flyttet han produksjonen til Hjula Veveri på Sagene og utvidet virksomheten til 220 vevstoler. 

År, ukjent, Brenneriveien 9År, ukjent, Brenneriveien 9

Indigo
Tekstilfabrikken A/S Indigo ble grunnlagt i Brenneriveien 9 i 1891 og spesialiserte seg på trykking av bomullstøy.  Fabrikken vokste fort og ble utvidet i år 1898. Fabrikken besto da av bygningen der Blå er i dag (Brenneriveien 9) og Indigo, bygningen på andre siden av elva (Nedre gate 5). Fabrikkbygningen i Nedre gate 5 kalles fortsatt Indigo og er i dag kontorlokaler. Fabrikken Indigo, Oslo ByarkivFoto: Ukjent<br>Foto: Ukjent
Fabrikken Indigo, Oslo Byarkiv

Tekstiltrykking
Fabrikken A/S Indigo solgte egne produkter som var trykket på eget materiale, i tillegg til at de kjøpte råstoff fra Manchester og returnerte ferdig trykte tekstiler. Fabrikken var sterkt rasjonalisert, noe som gjorde den konkurransedyktig i Europa.

I 1901 kom Indigo i økonomiske vanskeligheter og i 1904 ble fabrikken kjøpt opp av det danske firmaet I. H. Ruben. I 1906 fikk den navnet Nordisk Tekstil Aktieselskab. Tekstilvirksomheten i Brenneriveien 9 og Nedre gate 5 ble avsluttet 1933.

En dag blå en annen dag gul
Fargeriene til tekstilfabrikkene lå nede ved elva slik at man lett fikk tak i vann for å skylle garnet og stoffene. Overskuddsfarge ble skylt ut rett i Akerselva. Dermed kunne elva være blå en dag og gul en annen dag.

Andre bedrifter i Brenneriveien 9
Etter 1933 har det vært forskjellige bedrifter i Brenneriveien 9, blant annet HLN mekaniske verksted og metallstøperi A/S, Norsk Mekanisk Verksted A/S og Philips Fabrikk Norsk A/S.  I dag er bygningen gjort om til et kulturverksted med konsertstedet Blå, Strykejernet kunstskole og flere andre kulturvirksomheter.


Les mer om hva som har vært i Brenneriveien 9:

http://www.industrimuseum.no/bedrifter/hlnmek
http://www.industrimuseum.no/virksomhet/philips_lampefabrikk
http://www.industrimuseum.no/bedrifter/philips_norskaksjeselskap



Kilder:

Oslo byleksikon 2010
Sigurd Grieg. Norsk tekstil / utgitt av De norske tekstilfabrikers hovedforening 1948: 319-320, 360-361