Akerselvavandring fra Nydalen til Vøyen

Lilleborg Fabriker A/s

Lilleborg Fabriker A/s

Lilleborg med boligstrøk av ombygde industribygg og nybygg

Lilleborg AS ble stiftet i 1897 som en videreutvikling av Kildahls Lilleborg. Det nye selskapet viste at Lilleborg var blitt en storindustri med internasjonale kontakter og moderne merkevarestrategier og stykkemballasje. Merker som Blenda, Zalo, Lano, Krystal og Solidox ble etter hvert innarbeidet i Norge av Lilleborg, sammen med en rekke internasjonale merkevarer som Lilleborg fikk lisens for gjennom samarbeid med Unilever, som også ble Lilleborgs største eier mellom 1930 og 1959 gjennom oljeprodusenten Denofa i Fredrikstad. Borregaard kjøpte selskapene i 1959 og slo dem sammen til Denofa Lilleborg, som fra 1986 ble en del av Orkla. Lilleborg hadde i 2006 tre fabrikker i Norge, to i Kristiansund-området, og en stor fabrikk i Ski, hvor produksjonen i Østlandsområdet ble samlet i 1997. Samtidig ble produksjonen i Oslo avviklet, og fabrikkområdet ved Akerselva utviklet til boligområde.

Antall ansatte: 1000

Adresse: Sandakervn 54

Kilde: Oslo Adressebok 1957-1958. SNL 2006

LIlleborg ble et av landets mest kjente varemerker.LIlleborg ble et av landets mest kjente varemerker.Lilleborg ved Akerselva ble fra 1897 mer kjent som såpe enn som et sted i Oslo. Industriområdet ved Akerselva, mellom det største fallet ved Bjølsen valsemølle og de gamle anleggene ved Bentze Brug, hadde rommet variert virksomhet siden 1700-tallet. Blant annet startet Peter Møller sin produksjon av tran på Lilleborg.

Såpefabrikasjon hadde pågått i en fabrikk siden 1842. Industrimannen Peter Kildahl overtok anleggene i 1863, og videreutviklet såpefabrikken. En annen hovedvirksomhet var oljemølle, med bl.a. produksjon av linolje til maling- og lakkfindustrien. Denne virksomheten var blant de opprinnelige i Oslo, og Lilleborg overtok også oljemøller i Stavanger og Fredrikstad.

Da Lilleborg AS ble stiftet i 1897 som en videreutvikling av PWW Kildahl, var det en storindustri med internasjonale kontakter og moderne merkevarestrategier som kom i gang. Merker som Blenda, Zalo, Lano, Krystal og Solidox ble innarbeidet i Norge av Lilleborg, sammen med en rekke internasjonale merkevarer som Lilleborg fikk lisens for gjennom samarbeid med Unilever, som også var Lilleborgs største eier mellom 1930 og 1959.

Lilleborgfabrikken i 1936. Foto: Oslo ByarkivLilleborgfabrikken i 1936. Foto: Oslo ByarkivI 1959 ble Unilevers aksjer overtatt av Borregaard, og da Borregaard i 1986 ble overtatt av Orkla, ble Lilleborg en del av Orkla Brands.

Lilleborg hadde i 2012 tre fabrikker i Norge, to i Kristiansund-området, og en stor fabrikk i Ski, hvor produksjonen i Østlandsområdet ble samlet i 1997. Samtidig ble produksjonen i Oslo avviklet, og fabrikkområdet ved Akerselva utviklet til boligområde.

" rel="image">">Foto: Dag Andreassen, NTM
"Nye" Lilleborg med boliger, butikker og utekafé.
Boligprosjektet Lilleborg tok vare på en del av de eldste fabrikkbygningene på stedet, og var et av de første eksemplene i Oslo på systematisk bruk av industrihistorie og industriarkitektur i boligprosjekter, bl.a. med ombygging av gamle hye haller med store vinduer til leiligheter med stor takhøyde, hemsløsninger osv.