Indigoturen fra Vulkan til DogA

Jødiske familier

Jødiske familier

Alt endret seg i Markveien 67 den 26. november 1942. 10 av beboerne ble hentet ut fra sine hjem, arrestert og sendt ut av landet med M/S Donau. Det var Sara Selma og David Jacob Glikman og Davids mor Esther Schuchad. Saras foreldre og fire søsken og naboen Glenny Barchman ble også tatt. Alle ble deportert til Auschwitz. Ingen kom tilbake.

Nedre Grünerløkka og Hausmannskvartalene har vært gjennom flere kulturelle og sosiale reiser.  Denne delen av byen, som i dag både er kulturelt mangfoldig og trendskapende, var i sin tid et fattig arbeiderstrøk hvor både byens innflyttere og innvandrere slo seg ned. Noen av dem var jødiske familier.

Det var først mot slutten av 1800-tallet at jødiske familier etablerte seg i Norge og datidens Kristiania. De fleste av dem hadde flyktet fra pogromer i det gamle Stor-Russland, og kom til Norge for å leve et liv uten forfølgelse.

De jødiske innvandrerne skapte seg en aktiv kulturell og sosial tilværelse i området. En mye brukt og viktig møteplass var Olaf Ryes plass hvor de møttes for å utveksle nyheter fra gamlelandet. En annen var synagogen, først i Nedre Elvebakke og senere i Calmeyers gate.
 
Som nyinnvandrete måtte familiene ofte livnære seg med en far som handelsreisende. Etter hvert som familiene ble bedre etablert, kunne de starte verksteder eller åpne egen forretning, som for eksempel Bernsteins Magasin i Torvbakkgata.

Deportasjonen fra Markveien 67 og fra de andre jødiske hjemmene på Nedre Grünerløkka og Hausmannskvartalene, gjorde at områdets aktive jødiske miljø fikk en brå slutt. I dag finnes få spor etter jødene som engang levde og virket her.