Hva var det med Kværner?

OBS! Testdata for en temaartikkel. Her med et tendesiøst anslag som vitner om vilje til å ta for seg nettopp Kværner, som fra sin plass i Lodalen spredde sine vinger over industrilandskapet rundt seg etter Adam Hiorths rekonstruksjon av Olaf Onsums fallerte bedrift til et nytt aksjeselskap.

I 2008 forsvant Kværner over i industrihistorien for godt. I alle fall i navnet. Etter at industrigigantene Aker og Kværner ble sammenslått under Kjell Inge Røkkes eierskap levde fusjonsnavnet Aker Kværner bare kort tid før det mer internasjonale Aker-navnet fikk stå igjen alene. Da Aker KVærner skiftet navn til Aker Solutions ble det feiret med store kampanjer for Aker, og det at et av Norges viktigste industrinavn ble borte i samme øyeblikk ble bare bemerket av noen få. Kværners virksomhet lever imidlertid videre i samme dynamiske industriutvikling som preget selskapet helt fra start.Foto: Dag Andreassen / Norsk Teknisk Museum<br>Foto: Dag Andreassen / Norsk Teknisk Museum

Helt til Kværner ble det heteste byttet med beilere fra inn- og utland i årene rundt 2000, og Kjell Inge Røkke med Aker RGI til slutt fikk kloa i denne juvelen, beholdt selskapet en nærmest mytisk status blant norske industriselskaper. Kværner overtok i tur og orden Myrens Verksted, Thunes og Eureka, og samlet til sist virksomheten i Lier. Fabrikkhallene i Lodalen var den siste stor efabrikkhallen i Oslo som slukket lyset. Hva var det med Kværner? Hvordan klarte dette selskapet så tidlig å etablere seg med konserndannelser, før sike begreper var kommet på moten? Og hvorfor var det så mange som ville legge Kværner under seg, og hvorfor var det nettopp Røkke som til slutt vant dragkampen?